Daniel Morar: Acuz presiunile politicienilor asupra procurorilor în dosarul ministrului Borbely

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a acuzat vineri, la postul public de televiziune, presiunile din partea politicienilor în dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely.

UPDATE 17.50 CSM s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor DNA

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi le recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru.

UPDATE 15.35 Preşedintele PSD, Victor Ponta, afirmă că, în opinia sa, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, face, de şase ani încoace, prea multe ştiri şi breaking-news-uri, însă nu face dosare penale.

"Acum, dacă domnia sa a suferit vreo presiune politică, putea să primească astfel de presiuni de la persoanele cu care are relaţii instituţionale, şi anume preşedintele ţării, ministrul Justiţiei şi procurorul general. Dacă a avut un moment de curaj şi dispare acest curaj şi nu va elucida, este o pierdere pentru noi toţi. Şi cred că aici o atitudine clară a prim-ministrului faţă de situaţia care priveşte Guvernul ar fi absolut necesară", a spus preşedintele PSD.

UPDATE 15.30 Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu afirmă că procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, este printre primii oameni din această ţară care ar trebui să ştie că acuzaţiile trebuie şi dovedite.

"Domnul Daniel Morar este printre primii oameni din această ţară care ar trebui să ştie că acuzaţiile trebuie şi dovedite. De aceea, dacă domnul Morar acuză într-adevăr presiuni politice în adevăratul sens al cuvântului, ar fi trebuit ca intervenţia domniei sale să continue cu precizări: m-a sunat politicianul X şi mi-a spus să fac sau să nu fac ceva, lucru care ar fi într-adevăr foarte grav", a spus Voicu, citat de Mediafax.

UPDATE 15.25 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, respinge "orice ingerinţă politică şi orice speculaţie politică" în acest moment.

"Vreau să cred că nu există. Eu nu am argumente să susţin o astfel de legătură şi eu vreau să cred că toţi cei care ne cunosc pe noi (UDMR - n.r.) ştiu foarte exact că prin astfel de metode UDMR nu poate fi schimbată. Nici direcţia pe care merge, nici poziţia luată, nici deciziile luate. Vreau să cred că nu există vreo legătură", a spus Kelemen Hunor.

UPDATE 15.20 Daniel Morar la Realitatea TV: “În ţara asta sunt mii de inculpaţi trimişi în judecată dar nu vedem în niciun alte caz asa solidarizări, cum că DNA abuzează. Sunt diferenţe, sunt dosare în care se poate lucra în linişte şi dosare de genul ăsta. Ne deranjează acuzele nereale cu privire la un caz, mai ales când aceste declaraţii se fac în necunoştinţă de cauză. Pot să spun doar că aceste declaraţii creează o presiune. Şi la Piteşti, în dosarul şefului CJ Argeş, din punctul meu de vedere şi acolo a fost o presiune. Au fost multe declaraţii”.

Întrebat dacă mai există vreo presiune în dosarul Borbely, în afara declaraţiilor politicienilor, Daniel Morar a spus că „Nu, categoric nu. E doar ceea ce a apărut în spaţiul public, categoric nu este nicio intervenţie”, pentru ca în final şeful DNA să spună că, de fapt, “nu există în acest moment un caz Borbely”.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA),a susţinut că atunci când a făcut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaraţiile făcute de MIhai Voicu, de la PNL, care a spus că "DNA este ca Petrică cu lupul", o "instituţie necredibilă care aruncă bombe", la afirmaţiile lui Kelemen Hunor, de la UDMR care a susţinut că "DNA este o instituţie care distrige cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false", precum şi la postarea de pe blogul persoanl, făcută de Victor Ponta.

UPDATE 15.06 adevarul.ro l-a întrebat pe fostul şef al PNA în 2002-2006, Ioan Amarie, ce înseamnă o presiune asupra procurorilor sau cum s-ar manifesta ele într-o anchetă de genul celei care îl vizează pe ministrul Borbely.

Nu comentez, nu vă supăraţi, pentru că nu cunosc exact care este situaţia, care sunt probele din dosar. Probabil în spatele unor acuzaţii se ascund alte lucruri. Nu vreau să comentez asemenea situaţii. Sunt delicate. Într-un dosar întotdeauna există lucruri care nu se cunosc decât de procuror şi nu pot să fac niciun fel de comentarii”, a spus Amarie.

Intervievat de TVR în legătură cu dosarul legat de ministrul Mediului, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, afirmă că există presiuni politice care pun în dificultate procurorii.

"Nu am văzut declaraţiile premierului. Am văzut însă în ce constau declaraţiile de susţinere ale colegilor dânsului de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa instituţiei DNA-ului sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie... Problema se iveşte atunci când aceste acuzaţii pun o presiune pe procuror", a afirmat Daniel Morar.

Întrebat dacă acuză presiunile la adresa procurorilor, Daniel Morar a răspuns: "Da, le acuz, mai ales pentru că sunt declaraţii total inconsistente şi în necunoştinţă de cauză".

Vezi aici video cu afirmaţiile procurorului şef al DNA.

UDMR i-a cerut lui Morar să verifice "scurgerile de informaţii"

Joi seara, UDMR i-a cerut procurorului general al României o verificare a "scurgerilor de informaţii" din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate".

"Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii”, a declarat şeful UDMR, Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

El a spus, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

"Ştiu despre acest tot atât cât ştiţi şi dumneavostră. Nu am niciun fel de implicare în acest caz", a declarat Borbely.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite