Daniel Funeriu: Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi Legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În replică la declaraţia lui Mircea Goană, în legătură cu asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei şi că această decizie ar fi "un afront la adresa Parlamentului", ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, a afirmat astăzi, la RFI, că dimpotriva "este un afront la adresa tuturor romanilor sa blochezi o lege, doar pentru că ea loveşte în interesele nelegitime din mediul universitar".

Daniel Funeriu a subliniat că Legea Educaţiei va duce la "curăţarea universităţilor" de "comportamente neacademice".

Mai citeşte şi:

De ce se grăbeşte Guvernul cu Legea Educaţiei?

"În mediul universitar, principalul element este că această lege va duce la curăţarea universitatilor din România de toate problemele, de comportamente neacademice, de practici neacademice, care din păcate s-au încetăţenit în universităţi", a precizat ministrul de resort, citat de Hotnews.

"Va duce la o reală competiţie, iar în mediul preuniversitar va duce la o programă mai bună. Va duce la o formare a cadrelor didactice mai adecvată şi va aduce în sfărşit coerenţă şi stabilitate", a spus Funeriu.

"Insist pe stabilitate, pentru că principalul element pe care-l putem spune astăzi este că adoptarea acestei legi nu va schimba cu nimic modul în care în acest an şi în cei câţiva ani care urmează vor fi date examenele, de exemplu, pentru că astfel ne respectam decizia de a merge pe continuitate şi de a nu cădea în păcatul schimbărilor din fiecare an aşa cum s-a petrecut înainte", a subliniat ministrul Educaţiei.

Mulţumirile şi nemulţumirile minstrului Funeriu

"În ceea ce-l priveşte pe domnul Geoană, aici cred că orice comentariu este de prisos. Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi, să fii un partid care blochează o lege. Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege, doar pentru ca ea loveşte în interesele nelegitime din mediul universitar", atras atenţia Daniel Funeriu.

El a explicat că de fapt "acesta este motivul pentru care legea educatiei naţionale a fost blocată la Comisia de Educaţie a Senatului, pentru că acolo sunt aparate şi interesele ilegitime din învăţământul superior".

După ce a admis că nu toţi senatorii opoziţiei ar avea astfel de interese, Fumeriu a ţinut să le mulţumească "sincer" acelor deputaţi din Comisia de Educaţie care deşi fac parte din opoziţie "şi-au înteles într-un mod corect mandatul primit de la cetăţeni şi au lucrat foarte bine pe această lege".

Reamintim că Guvernul îşi asumă răspunderea pe varianta legii Educatiei adoptată la 19 mai de Camera Deputaţilor. Părinţii şi sindicatele din învăţământ susţin că propunerea Guvernului nu este oportună şi multe dintre modificările aduse de Senat sunt mai bune decât cele de la Camera Deputaţilor.

Schimbări aduse Legii Educaţiei

Deputaţii au adus mai multe schimbări proiectului de lege a educaţiei, propus de Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii vor fi observatori în consiliile de administraţie ale şcolilor în care învaţă, iar în această calitate, ei vor putea să contrasemneze procesele verbale ale şedinţelor. În lege, au fost introduse şi cupoanele pentru creşă, care vor avea un cost standard şi pe care le vor primi părinţii pentru preşcolari.

O altă modificare adusă legii a venit la propunerea deputatului Adriana Săftoiu şi priveşte orele de sport care vor fi cuprinse în programa şcolară obligatorie.

Deputaţii au modificat şi cuantumul amenzilor primite de părinţii care nu iau măsuri pentru şcolarizarea copiilor lor. Dacă în legea propusă de Ministerul Educaţiei, amenzile pentru părinţi erau cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, în urma modificărilor aduse de membrii comisiei de învăţământ acestea vor fi cuprinse între unul şi cinci salarii medii nete pe economie, ceea ce înseamnă că părinţii vor plări sume cuprinse între 1. 400 şi 7.000 de lei.

În cazul în care părinţii nu vor putea să achite amenzile, aceştia vor face muncă în folosul comunităţi. Ambele pedepse vor fi aplicate de de autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene, după caz, la sesizarea consiliului de administraţie al şcolii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite