VIDEO Dan Voiculescu, preşedinte fondator PC: „USL nu se va rupe vreodată din cauza mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Preşedintele fondator al PC declară că Uniunea Social Liberală va rămâne solidară, dar că mai are mult de lucrat până va putea să preia iniţiativa politică de la PDL.

Aţi fost foarte aproape să confirmaţi ceea ce adversarii dumneavoastră politici susţin, şi anume că USL este o construcţie sortită eşecului. Ce s-a întâmplat în interiorul Uniunii Social Liberale?

E o alianţă formată din trei partide de dimensiuni şi de puteri electorale diferite şi fiecare dintre cei trei preşedinţi ai acestor partide încearcă să obţină cât mai mult pentru formaţiunea proprie. E firesc să apară discuţii pe fel de fel de teme. Dar, în niciun caz, nu s-a pus problema ruperii Uniunii Social Liberale. Probabil că Puterea şi-ar fi dorit foarte mult o dezmembrare a USL, dar eu nu cred că va avea această bucurie.

Aţi avut o întâlnire la vârf a celor trei partide, iar presa a vorbit despre un schimb de replici acide pe care l-aţi avut cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta din cauza neînţelegerilor privind candidaturile.

N-am împărţit nimic la întâlnirea respectivă. La ora actuală, aş dori să fie clar pentru toată lumea că USL a stabilit candidaturile pentru consiliile judeţene şi pentru primăriile capitalelor de judeţ. Este valabil pentru toată Uniunea Social Liberală.  A fost o problemă la Iaşi. Din sondajele noastre, domnul Ciohodaru putea ieşi înaintea domnului Nichita. Dar a fost o problemă de parcurs. Uniunea Social Liberală nu se va rupe, iar dacă se va întâmpla prin absurd vreodată, nu va fi din cauza mea sau a Partidului Conservator. În ceea ce-l priveşte pe domnul Ciohodaru, el a făcut greşeala de a vota cu Puterea şi această duplicitate m-a făcut să recomand partidului sancţionarea sa. Nu puteam să păstrăm un deputat care votează cu Puterea şi nu puteam să-l susţinem ca şi candidat al nostru. Acest lucru rezolvă şi problema PSD. (Tudor Ciohodaru a anunţat ieri că pleacă la UNPR - n.red.)

image

Aţi avut o problemă oarecum similară şi la Bucureşti, în cazul candidaturii lui Sorin Oprescu. Nu-l vreţi pe Sorin Oprescu?

Nu, nici vorbă. Credem că este cel care trebuie să câştige Primăria Bucureştiului. A fost o mică neînţelegere. Mă refer la faptul că în sectorul 4 Cristian Popescu Piedone este foarte iubit de oameni. A apărut varianta să candideze din partea USL atunci când domnul Oprescu spunea că nu îşi doreşte să intre în vreunul dintre partidele care formează USL. A fost o disfuncţionalitate. Am discutat cu domnul Piedone şi, de fapt, el nici ­nu-şi dorea să părăsească sectorul 4. Cred că problema e clară pentru toată lumea. Sorin Oprescu este candidatul susţinut de USL pentru Primăria Bucureştiului.

Va cere PC garanţii suplimentare din partea USL sau va pune noi condiţii privind împărţirea candidaturilor?

Nu, noi avem un protocol din momentul în care am format Alianţa de Centru Dreapta împreună cu PNL. Avem protocoalele semnate, înregistrate la tribunal. Nu cred că vor mai apărea lucruri care să dea satisfacţie Puterii. Dar să nu ne aşteptăm ca lideri responsabili de partide politice să se întâlnească, să zâmbească, să bea o cafea şi totul să se desfăşoare într-o armonie perfectă. Fiecare lider are, în principal, grija partidului său. Dar, pentru a schimba actuala putere, se impune ca USL să acţioneze la unison.

Aţi fost acuzat în ultimele zile în care aţi avut aceste discuţii în USL că faceţi jocurile lui Traian Băsescu.

Apropo de jocurile pe care Dan Voiculescu le-ar face în favoarea lui Traian Băsescu, istoria recentă a demonstrat fără drept de tăgadă că între mine şi Traian Băsescu nu pot exista niciun fel de relaţii. Eu, ca persoană, faţă de Traian Băsescu nu am niciun fel de sentiment. Am doar sentimentul de regret şi mă prezint ca un adversar politic al unui om din cauza căruia, cred eu, ţara noastră a pierdut ani buni de dezvoltare.

Dar în 2004 aţi mers alături de Traian Băsescu când a format guvernul.

A fost cea mai mare greşeală pe care am putut să o fac. Am acceptat pentru că se punea problema integrării în UE. Argumentul meu a fost că nu puteam pune în pericol aderarea la UE. După aderare, PC a ieşit de la guvernare.

Vi s-a spus că aţi trădat PSD, partid cu care aţi candidat pe liste comune.

Este o teorie mincinoasă. Nu e adevărat. Noi am avut cu PSD o alianţă electorală, nu politică. USL este o alianţă politică. Alianţa electorală era valabilă pentru campania electorală, după alegeri acordul a expirat. Grupurile noastre parlamentare de atunci înclinau balanţa şi am decis să formăm guvernul. Recunosc, a fost o mare greşeală. Spun acum în premieră, chiar l-am crezut atunci pe Traian Băsescu. Cei care au lucrat sau au discutat vreodată cu Traian Băsescu pot să confirme că are un talent înnăscut de a convinge. Are ceva care te convinge. A convins milioane de români să-l voteze de două ori.

Sunteţi mulţumit cu cât are USL în sondaje?

Nu, nu sunt mulţumit. Când „ne certăm" în USL, eu spun că lucrurile nu merg aşa cum trebuie să meargă. USL nu are un secretariat tehnic, de multe ori suntem reactivi la ce spune PDL, nu am preluat iniţiativa aşa cum trebuie. Având şi guvernarea, PDL lucrează mult mai tehnic, mai aplicat în cadrul unui sistem, în timp ce noi, USL, nu am pus la punct un sistem care să ne dea posibilitatea să preluăm iniţiativa politică.

Luaţi în calcul faptul că Dan Voiculescu va fi o vulnerabilitate pentru USL, mai ales că Traian Băsescu poate relua oricând tema mogulilor?

Să ne amintim că eu eram mogulul care voia să le ia sarea românilor. Dar eu cred că Traian Băsescu nu va relua această temă, va găsi altceva. Că în „altceva" să fie şi Dan Voiculescu, asta e foarte posibil. Aţi văzut, Dan Voiculescu este băgat şi cu Regele, Dan Voiculescu este băgat peste tot. Dar părerea mea este că preşedintele are o problemă, nu cu Dan Voiculescu, ci cu trustul de presă fondat de Dan Voiculescu, trust care nu poate fi îngenuncheat.

Trustul s-a poziţionat pe o poziţie foarte critică împotriva lui Traian Băsescu, să nu ne mirăm că preşedintele reacţionează şi că vă acuză.

Trustul a fost nu critic, foarte critic la adresa tuturor puterilor. Şi la adresa lui Adrian Năstase, şi la adresa lui Emil Constantinescu, şi a PNŢ. Nu e o chestiune specială la adresa lui Traian Băsescu. Rolul presei este să fie acidă cu Puterea. Trustul Intact nu are ceva special cu ­Traian Băsescu, este critic cu Puterea. Dacă puterea va fi USL, probabil trustul va fi critic şi cu USL.

Asta rămâne de văzut.

Rămâne de văzut.

"Nu sunt mulţumit de cât are USL în sondaje.''

"Trustul Intact nu are nimic special la adresa lui Traian Băsescu.''

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite