Dan Șova regretă profund declarațiile care au adus atingere victimelor Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Dan Şova
Senatorul PSD Dan Şova

Senatorul social-democrat Dan Şova regretă profund şi retrage orice mesaj ce ar putea aduce cea mai mică atingere memoriei victimelor Holocaustului din România.

Purtătorul de cuvânt al PSD a făcut această precizare marţi seara în completarea declaraţiilor pe care le-a făcut anterior în legătură cu "exprimarea nefericită" de la o emisiune de pe postul de televiziune The Money Channel.

"Respect suferinţa poporului evreu şi nu am avut nicio clipă intenţia de a nega Holocaustul, pogromul de la Iaşi sau politica anti-evreiască a regimului Antonescu. Din păcate, acestea sunt realităţi de necontestat. De asemenea, doresc să precizez că resping orice atitudine, orice mesaj şi orice manifestare antisemită. Prin natura educaţiei şi a profesiei, precum şi prin prisma valorilor ideologice care mă reprezintă şi pe care mi le-am asumat, cred şi militez cu tărie pentru toleranţă, democraţie, solidaritate, justiţie socială. De aceea, afirm încă o data că maniera în care m-am exprimat a fost profund greşită. Ea a făcut ca mesajul ce a ajuns în spaţiul public să fie în totală contradicţie cu ceea ce cred, gândesc şi simt în legătură cu drama poporului evreu", subliniază Dan Şova într-o declaraţie de presă.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" şi-a exprimat marţi profundul dezacord şi indignarea faţă de declaraţiile senatorului Dan Şova făcute luni la postul de televiziune The Money Channel.

Potrivit unui comunicat, Institutul "Elie Wiesel" consideră că afirmaţii precum "la Pogromul din Iaşi au murit 24 de evrei", o "armată germană este responsabilă pentru evenimentele din Iaşi" sau "pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit" reprezintă declaraţii care neagă Holocaustul evreilor din România şi responsabilitatea Guvernului Ion Antonescu pentru uciderea a peste 250.000 de evrei români şi ucraineni.

Acest lucru, se menţionează în comunicat, este cu atât mai grav cu cât Guvernul României în iunie 2011 a comemorat 70 de ani de la Pogromul din Iaşi, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Iaşi au acordat titlul de cetăţean de onoare pentru şase supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi, iar Institutul "Elie Wiesel" a descoperit în toamna anului 2010 o groapă comună la 16 kilometri de municipiul Iaşi cu 36 de victime evrei.

"Considerăm că asemenea păreri exprimate în spaţiul public, care desconsideră memoria victimelor Holocaustului din România, sunt în contradicţie cu prevederile legii 1071/2006 privind interzicerea negării Holocaustului", se arată în comunicatul de presă semnat de directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian.

Senatorul social-democrat Dan Şova şi-a exprimat regretul, într-un comunicat dat publicităţii marţi, dacă afirmaţiile sale au fost greşit înţelese şi aminteşte că poporul evreu a avut enorm de suferit în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind vorba de suferinţe pe care nu le-a mai îndurat niciun alt popor şi care nu pot fi negate de nimeni, transmite Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite