Dan Şova a fost chemat în instanţă pentru declaraţiile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romani CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România (MCA Romania) au depus plângere penală, miercuri, împotriva senatorului Dan Şova pentru încălcarea legii privind interzicerea negării Holocaustului. Dacă va fi găsit vinovat, Şova riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani.

În data de 5 martie, senatorul Şova a făcut, la un post naţional de televiziune, afirmaţii de tipul „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu" sau "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei".

Astfel, se arată în comunicatul remis agenţiilor de presă, „Dan Şova a ignorat faptele istorice şi concluziile Comisiei Internaţionale pentru Cercetarea Holocaustului Evreilor din România, cu privire la faptul că, în perioada respectivă, au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei, din cauza regimului de exterminare din Transnistria".

Conform aceleiaşi surse, deşi senatorul şi-a exprimat regretul pentru afirmaţiile făcute, reclamanţii consideră că „scuzele publice trebuie să reflecte regretul şi asumarea greşelii faţă de cele afirmate public, nu regretul că ar fi putut fi interpretate sau înţeles greşit".

Dacă va fi găsit vinovat, senatorul Dan Şova riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani.


Şi partidul din care face parte Dan Şova l-a taxat pe acesta din cauza declaraţiilor sale. El a fost deposedat de funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Liderul social-democrat, Victor Ponta, l-a trimis pe Dan Şova, la Washington, la Muzeul Holocaustului pentru a înţelege mai bine drama evreilor. Senatorul va merge la Washington cel mai probabil săptămâna viitoare, atunci când va primi viza.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite