Sondaj IMAS: Dan Diaconescu suflă în ceafa PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu, patronul OTV
Dan Diaconescu, patronul OTV

Partidul Poporului are un scor aproape egal cu cel al PDL, potrivit barometrului „Adevărul“, realizat de IMAS în luna februarie.

USL conduce în preferinţele românilor, întrunind 49,2% din intenţiile de vot ale alegătorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna februarie, la comanda ziarului „Adevărul". Alianţa dintre PSD şi PNL a revenit, practic, la scorul pe care îl avea în decembrie 2011, după ce în ianuarie anul acesta ajunsese la 53,4%.

USL nu a reuşit să păstreze trendul crescător înregistrat pe fondul manifestaţiilor populare din ianuarie. Greva parlamentară, anunţată la finalul lunii ianuarie, nu pare să fie un succes de imagine pentru Opoziţie. Liderii USL au acţionat contradictoriu: iniţial au anunţat că nu vor încasa deloc indemnizaţiile, după care au susţinut că le vor dona.

Opoziţia poate, încă, să aibă o majoritate parlamentară în viitorul Legislativ.  În jur de 9% din voturi se duc către partide care nu vor trece pragul parlamentar, iar USL, formaţiunea de pe locul 1, va fi principala beneficiară a redistribuirii mandatelor. În acest fel, Opoziţia poate avea în jur de 53-54% din mandatele din viitorul Parlament.

PDL a crescut cu două procente

De cealaltă parte a baricadei, PDL nu pare să fi profitat prea mult de instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria. Chiar dacă noul premier are o cotă de încredere de 22,3%, intenţia de vot pentru PDL este de 17,8% faţă de 15,8% în ianuarie. O creştere de doar  2% după o mişcare prin care Traian Băsescu intenţiona să relanseze PDL într-un an electoral.

O posibilă explicaţie este faptul că, deşi PDL a venit cu o  listă de figuri noi pentru Guvernul Ungureanu, presa a publicat informaţii potrivit cărora noii demnitari sunt, de fapt, controlaţi de vechea gardă. Cel mai elocvent caz este cel al Elenei Udrea, filmată de televiziuni în timp ce le vorbea alegătorilor din colegiu despre ce proiecte are la Ministerul Dezvoltării condus, oficial, de Cristian Petrescu. În acest fel, democrat-liberalii nu au reuşit să scape de imaginea Elenei Udrea, în care au încredere doar 6,2% din români. Reţinerea românilor faţă de politicienii consacraţi i-a venit ca o mănuşă lui Dan ­Diaconescu, a cărui formaţiune, Partidul Poporului, a egalat, practic, PDL, având 17,4% intenţie de vot.

Diaconescu, senzaţional în sondaje

Partidul lui Diaconescu era cotat în decembrie 2011 cu 11,8%, iar în ianuarie cu 13,9%. În acest fel, formaţiunea a  revenit la nivelul de popularitate pe care îl avea acum un an şi jumătate, la momentul arestării lui Dan Diaconescu: 19,8% în august 2010 şi 17,3% în septembrie 2010.
Experienţa ultimilor 20 de ani arată, însă, că formaţiunile de tipul PPDD,  fără structuri puternice în teritoriu, nu reuşesc să obţină în alegeri rezultatele pe care le au în sondajele de opinie.

Potrivit sondajului, pragul electoral de 5% ar mai fi depăşit de UDMR, formaţiune cotată cu 7% din intenţiile de vot. Partidul condus de Kelemen Hunor a înregistrat o uşoară revenire, după ce în decembrie 2011 avea 5,7%, iar în ianuarie 2012 - 5,8%.

La ultima reuniune a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor recunoştea că pentru UDMR va fi dificil să înregistreze acelaşi scor ca în  2008, în condiţiile apariţiei altor două formaţinui ale minorităţii maghiare -  Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). „Vom avem o competiţie fără precedent în comunitatea maghiară, depinde de noi ce rezultate vom atinge", a spus Kelemen Hunor. 

Opţiuni de vot la alegerile parlamentare

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 17-26 februarie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 1.039 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de +–3%.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite