Dan Diaconescu a luat faţa PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Poporului este cotat cu 18,7%, iar democrat-liberalii au 18%, potrivit sondajului IMAS pe luna aprilie.

USL continuă să conducă în preferinţele românilor cu 48,7% din voturi, potrivit barometrului „Adevărul" realizat de IMAS în luna aprilie 2012. Alianţa dintre PSD şi PNL este sub obiectivul declarat de a depăşi 50% din voturi, însă sondajul a fost realizat într-un moment în care USL nu ajunsese încă la guvernare.

În general, sondajele de opinie din ultimii 20 de ani au demonstrat că, imediat după preluarea puterii, scorul unei formaţiuni politice creşte. Situaţia USL este însă atipică: este pentru prima dată când Opoziţia ajunge la putere înainte de
alegeri.

Deocamdată, alianţa dintre social-democraţi şi liberali a rămas la un nivel similar cu cel din luna martie, când, potrivit IMAS,  USL înregistra 48,4% din intenţia de vot. Surpriza sondajului este clasarea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD) pe locul doi, cu 18,7% din opţiunile de vot. Pentru prima dată după august 2010, partidul lui Dan Diaconescu a depăşit PDL. Scorul PPDD a crescut şi în condiţiile în care Dan Diaconescu a acuzat PDL şi USL că ar fi în spatele celor trei sancţiuni de înjumătăţire a licenţei OTV.

De altfel, formaţiunea patronului OTV şi-a consolidat scorul pe tot parcursul anului 2012. PPDD a început anul cu un scor de 13,9% în ianuarie, a crescut în februarie la 17,4%, iar în martie era cotat cu 16,6%.



Experienţa ultimilor 20 de ani arată însă că formaţiunile de tipul PPDD, fără structuri puternice în teritoriu, nu reuşesc să obţină în alegeri rezultatele pe care le au în sondajele de opinie.

PDL, în picaj

Democrat-liberalii au ajuns pe locul trei, având o intenţie de vot de 18%. Luna aprilie a fost marcată de o serie de mişcări contradictorii ale Guvernului PDL condus de Mihai Răzvan Ungureanu. 

Iniţial, premierul a lăsat impresia că nu va aproba hotărârea de guvern prin care se alocau bani pentru admi,nistraţia locală, pe motiv că primăriile conduse de PDL ar fi fost avantajate.

Ulterior, Ungureanu a cedat presiunilor aleşilor locali ai PDL, iar informaţiile iniţiale privind refuzul premierului au avut ca efect amplificarea comentariilor din presă potrivit cărora Executivul i-ar fi avantajat pe democrat-liberali.

Chiar dacă Ungureanu este mai bine cotat în sondaje faţă de PDL, el nu a reuşit, în timpul scurt petrecut la Palatul Victoria, să aibă un rol de locomotivă pentru democrat-liberali.

UDMR, pe muchie de cuţit

Potrivit sondajului de opinie, UDMR se află puţin sub pragul electoral de 5%, Uniunea fiind cotată cu 4,6% din intenţiile de vot. La ultima reuniune a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor recunoştea că pentru UDMR va fi dificil să înregistreze acelaşi scor ca în 2008, în condiţiile apariţiei altor două formaţinui ale minorităţii maghiare - Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Sub pragul electoral s-ar afla atât PRM - 4,3%, cât şi PNG cu 1,5%. Iniţial, liderii celor două formaţiuni, Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali, anunţaseră că se vor alia pentru alegerile locale şi parlamentare. Ulterior, cei doi s-au certat pe împărţirea locurilor eligibile şi au rupt alianţa.

UNPR, în marja de eroare

Nici UNPR nu ar trece pragul electoral, formaţiunea condusă de Gabriel Oprea fiind cotată cu 1,5%. Chiar dacă are structuri în teritoriu, în urma racolării unor primari de la alte partide, UNPR nu are o imagine prea bună, fiind format 100% din traseişti politici.

Evoluţia duelului dintre PDL şi PPDD

Fostul partid de guvernare, PDL, şi formaţiunea politică condusă de Dan Diaconescu, PPDD, se luptă umăr la umăr pentru a obţine încrederea şi votul românilor.

În iunie 2010, patronul OTV anunţa hotărârea de a înfiinţa un partid politic cu numele de Partidul Poporului şi făcea publică decizia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014.

image

Partidul lui Emil Boc a fost mereu talonat de Dan Diaconescu  

După doar două luni, PPDD reuşea să depăşească pentru prima dată în sondaje PDL, cu un procent de 19,8% faţă de 15,6% cât au înregistrat democrat-liberalii. La diferenţa de patru procente dintre cele două partide a contat decisiv şi arestarea lui Dan Diaconescu din 23 iunie 2010.

După performanţa din vara lui 2010, PPDD a scăzut sistematic în topul preferinţelor românilor, ajungând la doar 5,4% în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Scăderea drastică a PPDD a culminat cu creşterea în sondaje a democrat-liberalilor, care au înregistrat în aceeaşi lună un procent de 15,1%, stabilind astfel cel mai mare decalaj dintre cele două partide, până în luna decembrie a anului 2011, când s-a repetat diferenţa de aproape 10 procente. PPDD, cu o marjă de 10-12% în sondaje, a fost tot timpul un ghimpe în coasta PDL-ului, care a înregistrat o medie de 15%.

În februarie 2012, pe fondul protestelor stradale la adresa Guvernului Boc, PDL a coborât la 17.8% intenţie de vot, acelaşi procent fiind obţinut şi de partidul lui Diaconescu. Schimbarea Executivului în luma martie i-a ridicat pe democrat-liberali la 18.6%, în timp ce PPDD a rămas ţintuit la 16,6%.

Cine câştigă şi cine pierde din votul uninominal

Legea votului uninominal pur, iniţiată de copreşedinţii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta, avantajează în mod direct USL şi scade, în acelaşi timp, şansele rivalilor democrat- liberali şi ale Partidului Poporului de a înregistra un număr cât mai mare de mandate parlamentare.

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

image

Românii ar putea vota pe baza unui nou sistem electoral 

Strategia USL pentru alegerile parlamentare se bazează pe acest nou proiect de lege, din care dispare redistribuirea mandatelor. PSD şi PNL au în vedere experienţa statelor occidentale care au implementat acest sistem electoral şi care arată că principala putere politică este avantajată.

Astfel, USL, care se apropie în acest moment de pragul de 50% în sondaje, speră să obţină mai mult de jumătate din mandate pentru a-şi asigura o majoritate liniştitoare în viitorul Parlament.

PDL se opune

De partea cealaltă, noul sistem electoral este total dezavantajos pentru PDL şi PP-DD, care îşi menţin în ultimul sondaj un scor între 15 şi 20%. Democrat-liberalii se găsesc în situaţia liberalilor din urmă cu patru ani.

La alegerile parlamentare din 2008, PNL, cu un procent de 18%, reuşea să obţină 45 de mandate directe, iar în urma redistribuirii voturilor ajungea la 90 de mandate de senatori şi deputaţi.

De altfel, liderii PDL aveau pregătită o altă armă electorală. Comisia pentru codul electoral, condusă de Sulfina Barbu (PDL), a avansat o propunere potrivit căreia jumătate dintre parlamentari sunt aleşi în colegii, iar jumătate sunt aleşi pe o listă la nivel naţional. În schimb, premierul Victor  s-a arătat mirat de opoziţia democrat-liberalilor legată de votul uninominal.

„Consider absolut anormală poziţia PDL, care până astăzi a făcut atât de multă campanie pentru vot uninominal şi astăzi i se opune. Chiar nu înţeleg punctul lor de vedere, după ce atâţia ani au făcut o temă atât de importantă a lor din votul uninominal", spus Ponta.

Ajutor pentru UNPR

Senatorul PSD Dan Şova a arătat că pragul electoral, menţinut în actualul proiect de lege, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal. „Pragul electoral va fi scos, probabil, la
Camera Deputaţilor", a spus Şova.

Această decizie va fi un cadou din partea partidului condus de Victor Ponta pentru vechiul său prieten Gabriel Oprea, a cărui formaţiune se zbate în jurul procentului de 5%, şi care nu are nicio şansă de a intra în Parlament.

"Consider absolut anormală poziţia PDL, care până astăzi a făcut atât de multă campanie pentru vot uninominal şi astăzi i se opune. Chiar nu înţeleg punctul lor de vedere, după ce atâţia ani au făcut o temă atât de importantă a lor din votul uninominal."

Victor Ponta prim-ministru




image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite