Dan Diaconescu, popular printre moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOADEVĂRUL: DORU NEAGRU
INFOADEVĂRUL: DORU NEAGRU

Partidul Poporului este pe locul trei la nivel naţional, dar ocupă locul doi în Moldova (24,3%) şi în Muntenia (16,3%), potrivit barometrului „Adevărul“ pe luna februarie.

La nivel naţional, USL este pe primul loc cu 49,2%, sub obiectivul declarat de a obţine peste jumătate plus unu din voturi. Opoziţia a revenit la scorul din decembrie 2011, după ce în ianuarie 2012, pe fondul protestelor de  stradă, crescuse la 53,4%. Practic, greva parlamentară declanşată de USL a „costat" Opoziţia patru procente. PDL, aflat pe locul al doilea, cu 17,8%,  îşi vede ameninţată poziţia de Partidul Poporului, cotat cu 17,4%. Este cea mai mică diferenţă dintre cele două formaţiuni, democrat-liberalii având, în permanenţă, trei-patru procente avans faţă de partidul lui Dan Diaconescu.

Opoziţia domină Muntenia

„Grosul" voturilor USL provine din Muntenia, unde Opoziţia ar obţine 57,1%, scor  explicabil prin faptul că PSD şi PNL deţin 13 dintre cei 16 şefi de consilii judeţene din această regiune.  „Prestaţia" electorală a unor lideri din această zonă, cum ar fi Liviu Dragnea (şeful CJ Teleorman) sau Constantin Nicolescu (şeful CJ Argeş), a îmbunătăţit, de fiecare dată, scorul PSD.

Partidul Poporului ocupă locul doi, cu 16,8% din voturi. PDL se clasează pe locul trei, cu 15,5% din opţiunile celor care s-ar prezenta la urne. Opoziţia domină clar şi în Bucureşti, unde ar obţine 56,2% din voturi. Nu este o surpriză, ţinând cont că, în 2009, liderul liberal Crin Antonescu a fost preferatul bucureştenilor la alegerile prezidenţiale, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că va candida din partea USL. PDL are în Bucureşti  22,6%, un scor mult peste media naţională de 17,8%. Un procent mai ridicat decât în restul ţării îi va ajuta pe parlamentarii PDL din Capitală, printre care Elena Udrea, Anca Boagiu sau Vasile Blaga, să fie realeşi dacă vor candida în aceleaşi colegii. Partidul Poporului ar obţine 14%, sub media naţională a formaţiunii conduse de Dan Diaconescu.

În Moldova, USL ar câştiga cu 48,7% din voturi, în scădere faţă de scorul de 52,4% din ianuarie. Moldova a fost un fief tradiţional al PSD, dar, între timp, social-democraţii şi-au mai pierdut din influenţă. Partidul Poporului este cotat cu 24,3%, cel mai ridicat procent la nivel naţional. Formaţiunea lui Dan Diaconescu a crescut în mod spectaculos faţă de luna ianuarie, când primea 15% din voturile moldovenilor. PDL are pe hârtie doar 17,5%, dar experienţa alegerilor parţiale din Neamţ dovedeşte că, sub bagheta unui baron local ca Gheorghe Ştefan, democrat-liberalii pot depăşi aşteptările.

USL, sub 40% în Transilvania

Transilvania este regiunea istorică unde USL are rezultatele cele mai slabe. Opoziţia este cotată în februarie cu 38,9%, un picaj serios faţă de luna ianuarie, când ar fi obţinut 45,4%. Social-democraţii nu au fost niciodată preferaţii transilvănenilor, în timp ce PNL nu are structuri teritoriale suficient de puternice pentru a atrage voturi. O altă explicaţie a scorului USL este ponderea UDMR, care ar  obţine 19,4%, în condiţiile în care alegătorii de origine maghiară sunt grupaţi în această regiune. În aceste condiţii, PDL nu beneficiază prea mult de scepticismul ardelenilor faţă de USL, democrat-liberalii fiind cotaţi cu 19,2%, cu puţin peste media naţională de 17,8%. Partidul Poporului are 15% din voturile alegătorilor din Transilvania.

Femeile sunt mai sensibile la mesajul Opoziţiei

Uniunea Social Liberală se află în fruntea preferinţelor electorale atât ale femeilor, cât şi ale bărbaţilor, dar reprezentantele sexului  frumos ar  vota în proporţie mai mare USL, la alegerile parlamentare.
Potrivit barometrului „Adevărul", realizat de IMAS, 52,3% din femei ar opta pentru Uniune, spre deosebire de bărbaţi, care preferă USL în proporţie de 46,2%.

În ciuda demersurilor Partidului Democrat Liberal de a propulsa femeile în funcţii politice importante, numai 16% din femei ar pune ştampila pe sigla acestui partid. PDL ocupă al treilea loc în topul preferinţelor electorale feminine, în urma Partidului Poporului (PPDD), condus de realizatorul TV Dan Diaconescu.  Astfel, PPDD este preferat de 17% din femei.

Bărbaţii ar vota Partidul Democrat Liberal în proporţie de 19,5%, în timp ce Partidul Poporului se bucură de o cotă de popularitate de 17,8%. A patra opţiune electorală atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor este UDMR, cu o cotă de popularitate de 7,2%, respectiv 6,8%.

De două ori mai mulţi bărbaţi decât femei şi-au exprimat preferinţa pentru Partidul Noua Generaţie (PNG) - 4,1% din persoanele de sex masculin ar vota PNG, în timp ce doar 1,6% din femei ar opta pentru partidul înfiinţat de Becali. În ceea ce priveşte PRM, acesta este preferat de 3,9% din femei şi de 3,1% din bărbaţi.  Doar 0,6% din femei şi 0,7% din bărbaţi şi-au exprimat înclinaţia pentru UNPR, formaţiunea condusă de Gabriel Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite