Dan Radu Rusanu, favorit pentru a-l inlocui pe Nastase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii hotarasc astazi pe cine sa instaleze in locul lui Adrian Nastase in fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor. Surse din PNL sustin ca pe lista celor interesati de acest post sunt

Liberalii hotarasc astazi pe cine sa instaleze in locul lui Adrian Nastase in fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor. Surse din PNL sustin ca pe lista celor interesati de acest post sunt trei nume - actualul vicepresedinte al forului legislativ, Dan Radu Rusanu, Titu Gheorghiof, secretar al institutiei, si Mona Musca, fost ministru al Culturii. Se pare ca Rusanu are cele mai multe sanse, fiind preferat de presedintele Calin Popescu Tariceanu. Mona Musca, favorita in aceasta cursa pana acum catva timp, si-a pierdut sansele in momentul in care s-a declarat public pentru revenirea lui Theodor Stolojan la conducerea PNL, in timp ce Gheorghiof pleaca de pe ultima pozitie. Numele lui este luat in considerare pentru postul de lider al grupului parlamentar al partidului de la Camera, ramas vacant dupa promovarea lui Eugen Nicolaescu in functia de ministru al Sanatatii. Se pare insa ca secretarul Camerei intampina si aici destule dificultati din partea mai multor lideri liberali, care il vad mult mai potrivit pentru acest post pe deputatul Crin Antonescu.

PD a rezervat presedintia Senatului pentru Radu Berceanu
Conducerea PD a votat ieri, in unanimitate, ca Radu Berceanu sa fie candidatul acestui partid pentru functia de presedinte al Senatului. Prin aceasta decizie, PD pune capat unor negocieri discrete cu liberalii, acestia din urma dorind sa preia ei presedintia Senatului, iar democratilor sa le revina conducerea Camerei. Liberalii doreau acest schimb pentru a nu fi obligati sa o nominalizeze in fruntea deputatilor pe Mona Musca, aflata in conflict cu premierul Tariceanu. Potrivit unor surse din PD, prin decizia luata ieri, democratii il forteaza pe Tariceanu sa rezolve singur problemele pe care le are cu Musca. Conducerea coalitiei majoritare si-a propus ca pana la 15 septembrie sa-i inlocuiasca pe Adrian Nastase si pe Nicolae Vacaroiu de la conducerea celor doua Camere ale Parlamentului.

Deputatii Coalitiei au votat noul regulament al Camerei
Coalitia de guvernamant s-a chinuit, ieri, din rasputeri sa finalizeze raportul asupra modificarii Regulamentului Camerei si sa intruneasca, imediat dupa aceasta, Biroul Permanent pentru convocarea sesiunii extraordinare. Tot ce au reusit sa faca deputatii PNL, PD, UDMR, PC si ai minoritatilor a fost doar sa adopte, cu cinci voturi pentru si doua impotriva (apartinand PSD si PRM), noul regulament al forului, care permite revocarea mandatului presedintelui Camerei si a celorlalti membri ai Biroului la solicitarea grupurilor parlamentare care i-au propus sau la cererea a mai mult de jumatate din numarul deputatilor. Redactarea stufosului document s-a prelungit mult peste asteptari, astfel incat convocarea membrilor BP a fost imposibila ieri seara. in timp ce staff-ul numeros adunat de pedistul Daniel Buda de la grupul PD lucra din greu la textul noului regulament alaturi de angajatii Comisiei speciale, presedintele Camerei, Adrian Nastase, se fataia prin fata biroului sau din Camera. Chestionat de ziaristi pe tema posibilitatii schimbarii sale din functie, Nastase a aratat ca singurul care poate convoca o sesiune extraordinara este chiar el. "Sigur ca oamenii nu au inceput inca sa se miste, sunt unii la Florenta, sunt altii in alte parti, la diferite reuniuni. Deci, dupa Festivalul de la Mamaia, principala prioritate a tarii o reprezinta sesiunea extraordinara", a declarat malitios presedintele executiv al PSD.

Alianta isi concentreaza toate fortele pentru votul decisiv
Hotarata sa nu rateze schimbarea din functie a celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, conducerea Aliantei PNL-PD ii ameninta pe parlamentarii sai cu sanctiuni serioase daca vor chiuli de la sedintele sesiunii extraordinare. Mai marii liberali si democrati au decis, ieri, in sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei ca toti alesii care nu se vor mobiliza vor fi aspru pedepsiti. Sanctiunile merg de la suspendarea din functii, excluderea din partid pana la eliminarea de pe listele electorale de la viitoarele alegeri. Liderii Aliantei au sunat ieri mobilizarea generala, hotarand sa blocheze orice deplasare peste hotare a vreunei delegatii oficiale din care fac parte parlamentarii PNL si PD, cel putin pana dupa ce Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase vor fi inlocuiti din functii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite