Dan Ioan Popescu, trimis în judecată pentru avere ilicită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Control al Averilor din cadrul instanţei supreme a decis, ieri, sechestrarea a 8 terenuri şi a unui apartament aparţinând lui Dan Ioan Popescu şi soţiei sale. Acesta este rezultatul

Comisia de Control al Averilor din cadrul instanţei supreme a decis, ieri, sechestrarea a 8 terenuri şi a unui apartament aparţinând lui Dan Ioan Popescu şi soţiei sale. Acesta este rezultatul investigaţiilor întreprinse asupra bunurilor dobândite de Dan Ioan Popescu în perioada în care acesta a ocupat fotoliul de ministru - 12 decembrie 2000 - 14 decembrie 2004. Judecătorii comisiei au constatat că familia Popescu ar fi dobândit ilicit bunuri în valoare de aproximativ 46 miliarde de lei. Cauza a fost trimisă spre soluţionare la instanţa supremă. Terenurile din Azuga şi apartamentul din Bucureşti supuse sechestrului fac parte dintr-o listă de 23 de bunuri în posesia cărora a intrat parlamentarul în mandatul de ministru. La sesizarea Centrului de Resurse Juridice, anul trecut, procurorul general, Ilie Botoş, a cerut Comisiei de Control al Averilor cercetarea legalităţii bunurilor aflate în posesia lui Dan Ioan Popescu. Conform Legii 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, dacă se constată provenienţa ilicită a unor bunuri printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, organul fiscal va trece la confiscarea averii. Bunurile executate vor fi vândute la licitaţie.

DIP: "Dosarul meu - sută la sută politic"
Dan Ioan Popescu a susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă în care i-a avut alături pe soţie şi pe avocatul Ion Neagu, că este victimă "într-un dosar sută la sută politic". El a afirmat că "nu existau nici un fel de probe că aş fi obţinut un anumit ban pe căi ilicite, ci doar trei articole de ziar". DIP a acuzat Comisia de cercetare, instituită de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul său, că nu a fost interesată să afle cuantumul veniturilor sale la intrarea şi la ieşirea din Guvernul Năstase. Popescu a mai apreciat că, din cei 367 de experţi contabili existenţi în ţară, Comisia de cercetare a desemnat pentru realizarea unei expertize de specialitate un om "care nu face cinste acestui corp de experţi". Respectivul nu ar fi ţinut cont de concluziile documentelor pe care le-a solicitat la tot felul de instituţii publice şi nici nu ar fi luat în calcul faptul că "în anii 2001-2004 în România a existat inflaţie". Expertul a ajuns la concluzia că familia Dan Ioan Popescu nu poate justifica bunuri de 12 miliarde de lei "istorici", cum le zicea soţia fostului ministru. Comisia de cercetare n-a ţinut cont însă nici de această concluzie, instituind sechestru asigurător asupra a circa 46 miliarde ROL, inclusiv asupra unui bun procurat în 2005, deci în afara perioadei anchetate, a mai precizat Dan Ioan Popescu.

Bunuri sechestrate
1) apartamentul nr. 2 situat în Bucureşti, str. Uruguay nr. 12, dobândit în baza contractului de asociere civilă nr. 880 din 18 iunie 2003 încheiat între soţia lui Dan Ioan Popescu, Elena, şi constructorul Dumitrescu Virgil Radu Ion.
2) teren curţi - construcţii în suprafaţă de 490 mp situat în intravilanul oraşului Azuga, strada Gârbovei, lângă punctul "La Monument", cu numărul de cadastru provizoriu 317, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2040 din 22 august 2001.
3) teren de 500 mp situat tot în intravilanul oraşului Azuga, "La Monument", lot 33, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1092 din 5 mai 2002.
4) teren curţi - construcţii în suprafaţă de 801 mp situat, de asemenea, în intravilanul oraşului Azuga, str. Prahovei nr. 16, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2323 din 3 iulie 2002.
5) teren de 1.669 mp, din care 978 mp fâneaţă şi 691 mp pădure, situat în intravilanul oraşului Azuga, punct "Sorica", lot 1, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3498 din 24 octombrie 2002.
6) teren fâneaţă de 493 mp situat în intravilanul oraşului Azuga, str. Gârbovei lot 39, nr. cadastral provizoriu 451, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3888 din 29 noiembrie 2002.
7) teren de 502 mp (523,67 mp din măsurători cadastrale) situat în Azuga, str. Gârbovei, lot 30, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1879 din 5 decembrie 2003.

Pasibil să-şi piardă locul în parlament
Articolul 33 din Legea 115/1996 - privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere prevede că "deputatul sau senatorul a cărui avere a fost declarată nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, este considerat incompatibil".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite