DNA cere urmărirea penală a ministrului Laszlo Borbely

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru obținerea cereii de urmărire penală față de Laszlo Borbely, deputat și ministru al Mediului, pentru trafic de influență și fals în declarațiile de avere, în formă continuată, notează Mediafax.

UPDATE 14.40 Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a înaintat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu cererea de declanşare a urmăririi penale în cazul lui Borbely.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat Ministrului Justiţiei să declanşeze procedurile pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, deputat în Parlamentul României şi ministrul Mediului şi Pădurilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (două fapte) şi fals în declaraţii în formă continuată", se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată, notează Mediafax.

UPDATE 13.50 Preşedintele Senatului Vasile Blaga a declarat că PDL nu va obstrucţiona justiţia şi va vota pentru ridicarea imunităţii de deputat a ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

"PDL va face ce a făcut întotdeauna, noi nu am obstrucţionat niciodată justiţia în a-şi face treaba. Sigur, ca întotdeauna, chiar dacă au fost colegi de ai noştri din partid în discuţie, aţi văzut că, operativ, grupul parlamentar aflat în situaţia de a vota, a votat foarte repede (în privinţa ridicării imunităţii n.r.)", a declarat Blaga.

Vasile Blaga a negat posibilitatea ca relaţiile din coaliţia de guvernare dintre PDL şi UDMR să fie afectate.

"Nu cred, până la urmă este un început de demers. Domnul Borbely va trebui să îşi dovedească nevinovăţia", a spus Blaga

UPDATE 13.10 Potrivit unor surse, firma omului de afaceri ar fi încheiat până acum peste 40 de contracte cu statul, printre care o lucrare de reabilitare a falezelor din Tuzla și Eforie, dar și amenajarea unor albii de râu împotriva inundațiilor.

UPDATE 13.10 Ministrul mediului Laszlo Borbely apare într-un dosar de trafic de influență instrumentat de DNA Oradea. Un om de afaceri maramureșean i-ar fi aranjat un apartament ministrului pentru ca Borbely să intervină la Direcția Apele Român(instituţie aflată sub coordonarea ministrului mediului) astfel încât firma omului de afaceri să primească şi alte contracte, dar să aibă şi prioritate la plăţile lucrărilor deja încheiate

UPDATE 12.10 Pentru a ridica imunitatea parlamentară a deputatului Laszlo Borbely este nevoie de întrunirea majorității votului plenului. Votul va fi unul secret, cu bile. Comisia de specialitate a Parlamentului  va trebui să dea un aviz privind ridicarea imunității lui Borbely, după care votul se va desfășura în plen. În cazul ridicării imunității deputatului Mihail Boldea, Parlamentul a reușit să voteze ridicarea acesteia în mai puțin de 24 de ore.

UPDATE 12.02 Senatorul de Mureș din partea UDMR, Gyorgy Frunda, a susținut că prin cercetarea lui Borbely se încearcă „discreditarea omului politic Borbely“. Frunda și-a exprimat convingerea că ministrul Mediului este nevinovat și că procesul este „un demers politic, luat acum în prag de alegeri“.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Laszlo Borbely, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată", se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite