Curtea a separat alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii constituţionalişti au respins legea care prevede că alegerile locale vor avea loc în aceeaşi zi cu cele parlamentare.

Magistraţii Curţii au admis o sesizare a USL prin care erua contestate atât procedura folosită de Guvern - angajarea răspunderii -, cât şi fondul problemei.

Opoziţia a reclamat faptul că, prin comasarea alegerilor, Guvernul prelungeşte, de fapt,  cu aproximativ şase luni, mandatele aleşilor locali. Or, aceştia au fost aleşi în 2008 pentru patru ani de zile, iar o eventuală prelungire a mandatelor ar trebui să devină operativă abia după alegerile de anul acesta. „Nu este admisibil să se modifice un act normativ în vederea acordării unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de aleşi locali, cu atât mai mult cu cât acest demers se realizează cu nerespectarea principiului acţiunii legii în timp", se arăta în sesizare.

Boc, precaut

Decizia Curţii a venit, ieri, după ce judecătorii au amânat, de două ori, să dea un vot. Guvernul şi-a angajat răspunderea pe acest proiect pe data de 15 decembrie şi Opoziţia a depus, imediat, contestaţia. Decizia pare să fi luat prin surprindere Guvernul. Miniştrii au întrerupt şedinţa Executivului  pentru a discuta despre decizia Curţii Constituţionale.

La finalul şedinţei, premierul Emil Boc s-a ferit să spună cum va acţiona Guvernul. „Nu am văzut-o deocamdată decizia, nu am văzut nici măcar un comunicat până în momentul de faţă, dar un lucru pot asigura cu certitudine: decizia Curţii va fi respectată. După aceea, vom face orice alte declaraţii", a spus Boc.

Alegeri locale în iunie

Dacă premierul s-a ferit să spună ceva concret, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a avansat şi un posibil calendar al alegerilor. El a explicat  că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor „determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi „la timp", adică în luna noiembrie.

Până la cunoaşterea motivării CCR privind neconstituţionalitatea prevederilor legii privind comasarea alegerilor, efectul deciziei judecătorilor constituţionali este că alegerile locale vor avea loc la termen, adică la vară, odată cu expirarea mandatelor actualilor aleşi locali. Rămâne însă de văzut care este motivarea Curţii, deoarece în funcţie de aceasta se vor putea deschide mai multe variante politice.

Variantele de lucru

Astfel, dacă CCR a considerat că este neconstituţională în sine organizarea simultană a scrutinului local şi a celui parlamentar, urmarea ar putea fi aceea că Guvernul va putea să argumenteze public că nu poate demisiona pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate, dat fiind că acestea s-ar suprapune cu cele locale.

Pe de altă parte însă, dacă CCR va motiva că Legea comasării este neconstituţională deoarece ea presupunea prelungirea nejustificată a mandatelor aleşilor locali, alegerile comasate ar rămâne în continuare un scenariu viabil. Aceasta pentru că, printr-o eventuală cădere a Guvernului (prin demisie sau moţiune de cenzură), s-ar declanşa procedurile pentru organizarea de parlamentare anticipate, care ar putea avea loc în acelaşi timp cu alegerile locale.

Ponta cere demisia Guvernului

Liderul USL Victor Ponta a declarat, ieri, comentând decizia CC în privinţa Legii de comasare a alegerilor, că Guvernul Boc trebuie să demisioneze pentru că şi-a asumat o lege neconstituţională şi nedemocratică.

Ponta a spus că decizia CC a fost „ultima lovitură" pe care Guvernul o aştepta. „ Guvernul Boc trebuie să demisioneze astăzi, ţinând cont că şi-a angajat răspunderea pe o lege nedemocratică şi declarată neconstituţională. Este o înfrângere catastrofală pentru Guvernul Boc, care trebuie să plece astăzi", a spus Ponta. Demisia Guvernului Boc a fost solicitată, ieri, şi de Asociaţia Pro Democraţia. Procedura angajării răspunderii „implică şi asumarea consecinţelor care decurg din solicitarea încrederii Parlamentului şi garantarea guvernului pentru lege", se afirmă într-un comunicat al asociaţiei.

Băsescu: Nu am nimic de schimbat

Preşedintele Traian Băsescu (foto) nu a oferit nici o soluţie la revendicările străzii în intervenţia sa de ieri cu „poporul". Şeful statului a reluat temele despre care a mai vorbit, în repetate rânduri: lupta împotriva corupţiei, modificarea Constituţiei, schimbarea Legii electorale şi creearea de noi locuri de muncă.

„Nu am nimic de schimbat în modul în care am condus România, cu excepţia acelor gafe, gen Raed Arafat", a anunţat preşedintele. El a adăugat că nu îşi va da demisia şi că este de meserie comandant de navă şi nu a ratat niciodată destinaţia, spunând că nu o să rateze nici acum cu România.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că şi-a creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o „ruptură" cu preşedintele, el precizând că prima sa obligaţie este de a restabili „legătura de încredere" cu aceia care şi-au pierdut‑o. Şeful statului a mai precizat că, datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune, menţionând că speră ca cifrele statistice de la finalul lunii februarie să confirme acest lucru. „Aş spune că suntem acolo unde trebuie. România a ieşit din recesiune", a insistat preşedintele.

Preşedintele a ţinut să spună  că, oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta „dictator" asupra sa, va continua să sprijine instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei.  Şeful statului a  spus că doreşte să mai dea explicaţii şi pentru o serie de etichetări pe care le-a primit „constant în mod nedrept". În acest context, preşedintele a spus că „un dictator pe care îl înjuri de dimineaţă până seara nu este chiar dictator".

Băsescu nu se consideră dictator

El a încercat să demoleze şi alte acuzaţii la adresa sa, cum afi aceea că ar conduce PDL. „Dacă aş fi condus eu PDL, ar fi fost condus mult mai bine", a dat asigurări preşedintele. Şeful statului a cerut „un comportament modest şi decent al politicienilor", menţionând că, deşi nu au venit toţi săraci în politică, atunci când în ţară se impun măsuri de austeritate, „parcă deranjează comportamentul arogant şi lipsit de modestie".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite