Curtea Constituţională salvează Coaliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu ar putea primi legea Educaţiei la promulgare după verdictul judecătorilor de la Curtea Constituţională
Traian Băsescu ar putea primi legea Educaţiei la promulgare după verdictul judecătorilor de la Curtea Constituţională

Guvernul poate continua angajarea răspunderii pe legea Educaţiei, deşi procedura a fost declarată iniţial neconstituţională. Mircea Geoană este ameninţat cu suspendarea dacă se opune. Curtea Constituţională a dat câştig de cauză premierului, presat de revendicările UDMR.

Boc a solicitat Curţii Constituţionale să permită continuarea angajării răspunderii întrucât Opoziţia a depus, la vremea respectivă, o moţiune de cenzură care trebuie dezbătută. Mizând pe faptul că PSD şi PNL nu au forţa necesară să dărâme Cabinetul său, premierul i-a cerut lui Geoană să pună pe ordinea de zi moţiunea de cenzură după verdictul Curţii Constituţionale. În cazul în care moţiunea pică, legea Educaţiei, în varianta Guvernului, se consideră adoptată.

Citiţi şi:

Şcoli conduse politic şi 14 ani de şcoală până la facultate
Comisia de învăţământ din Senat: Minorităţile vor învăţa Istoria şi Geografia în limba română

În favoarea cererii Guvernului de a continua procedura prin dezbaterea moţiunii de cenzură au votat cinci judecători ai Curţii, iar patru au fost împotrivă. Cei cinci judecători propuşi de Putere au susţinut că, din momentul în care moţiunea de cenzură a fost depusă,  Parlamentul nu mai poate opri procedura. "O moţiune depusă nu poate fi lăsată în suspensie", a afirmat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, numit la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

De cealaltă parte, cei patru judecători propuşi de partidele din Opoziţie au susţinut că, din moment ce Curtea a declarat deja la 3 noiembrie că angajarea răspunderii pe legea Educaţiei este neconstituţională, toate etapele procedurii, inclusiv dezbaterea moţiunii sunt neconstituţionale. "Când e declarată neconstituţională angajarea răspunderii cum poate să mai producă efecte?", a replicat judecătorul Ion Predescu, numit de Senat la propunerea PSD.

Decizia magistraţilor vine ca răspuns la solicitarea premierului Emil Boc de a primi clarificări legate de continuarea angajării răspunderii pe legea Educaţiei, în condiţiile în care, la 3 noiembrie, Curtea Constituţională stabilise că procedura contravine legii fundamentale, dar soluţionarea conflictului dintre Guvern şi Parlament intră în atribuţiile celor două instituţii. 

Geoană vrea să „ucidă" moţiunea PSD-PNL

După decizia Curţii, preşedintele Senatului, Mircea Geoană (PSD), a anunţat că o va contacta telefonic pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru a convoca Birourile permanente reunite care să ia act de cele două hotărâri ale judecătorilor. În opinia lui Geoană, o moţiune de cenzură care se referă la o angajare neconstituţională nu are obiect. "Dacă este nevoie să găsim o manieră formală de a ucide atât angajarea, cât şi moţiunea, cred că Birourile reunite pot să le ucidă pe amândouă într-un singur pachet", a spus Geoană.

„În opinia mea, interpretarea pe care premierul şi extrem de dinamicul vicepremier Marko Bela o dau acestei decizii este eronată", a comentat preşedintele Senatului. Premierul Emil Boc a lansat ieri, după aflarea verdictului Curţii, un atac direct la adresa preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. „Dacă Mircea Geoană va boicota continuarea procedurii de asumare pe legea Educaţiei, vom solicita oficial schimbarea acestuia din funcţie", a afirmat Boc.

Între timp, senatorii Opoziţiei şi-au impus punctul de vedere asupra proiectului de lege a Educaţiei aflat în dezbaterea Parlamentului, eliminând din text revendicările UDMR referitoare la predarea Istoriei şi Geografiei în limba minorităţilor. Proiectul ar urma să intre săptămâna viitoare în plen. Parlamentarii Opoziţiei spuneau, ieri, că nu vor renunţa la acest demers chiar în cazul în care moţiunea de cenzură va pica şi legea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea va intra în vigoare.

"Dacă Mircea Geoană va boicota continuarea procedurii de asumare pe legea Educaţiei, vom solicita schimbarea acestuia din funcţie."
Emil Boc prim-ministru

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite