Curtea Constituţională decide astăzi în războiul Ponta- Băsescu pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională decide astăzi dacă România va fi reprezentată şa Consiliul European de către preşedinte sau de către premier.

UPDATE 12.00 Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a fost întrebat, miercuri, dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspunzând că, "dacă asta e decizia, trebuie respectată".

UPDATE 11.43 Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după ce a prezentat judecătorilor Curţii Constituţionale poziţia Guvernului faţă de reprezentarea la Bruxelles, că preşedintele Traian Băsescu nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială, în care toate drepturile să-i aparţină.

UPDATE 11.15 Plenul Curţii Constituţionale a fost suspendat, miercuri, după audierea părţilor în conflictul reclamat de Preşedinţie în raport cu Guvernul, acesta urmând să fie reluat în aproximativ un sfert de oră.

La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constituţional consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

"Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei", a spus Ponta, la ieşirea de la întâlnirea cu judecătorii Curţii.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.
Sesizarea preşedintelui a fost programată astăzi pentru ca subiectul să fie tranşat cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European, care va avea loc pe 28-29 iunie la Bruxelles.
Contestaţia preşedintelui a fost depusă după ce Ministerul de Externe l-a scos pe şeful statului de pe lista delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea, însă, pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei.
Arbitrajul Curţii Constituţionale a fost solicitat după ce, timp de mai multe săptămâni, conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe această temă s-a acutizat.
Victor Ponta a solicitat, încă de la preluarea mandatului de premier, să participle la Consiliul European. Noua majoritate parlamentară a adoptat o declaraţie potrivit căreia România va fi reprezentată fie de preşedinte, fie de premier, în funcţiile de temele discutate. Parlamentarii au mai votat ca la Consiliul European din 28-29 iunie să participe Victor Ponta, pe motiv că la această reuniune se dezbat teme economice.

Băsescu, absent de pe lista MAE
Valoarea juridică a declaraţiei adoptate în Parlament este, însă, contestată de preşedintele Traian Băsescu, care a atras atenţia că Legislativul trebuia să adopte o hotărâre.
Ministerul de Externe a transmis, miercurea trecută, la Bruxelles componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, pe ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.
În replică, şeful statului i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului „echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite