Curtea Constituţională: preşedintele participă la reuniunile Consiliului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a decis  astăzi că România va fi reprezentată la Consiliul European de către preşedinte.

UPDATE 16.55 "Eu cred că preşedintele va înţelege până la urmă că ascunderea în spatele celor cinci judecători e împotriva interesului public", a spus Ponta. Premierul a lăsat să se înţeleagă că USL va începe procedura de suspendare a preşedintelui după această decizie a CCR. "Românii trebuie să decidă dacă vor să rămână cu Băsescu şi cei cinci judecători", a sunat avertismentul lui Ponta.

UPDATE 16.50 Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.El i-a acuzat pe cei cinci magistraţi care au votat în favoarea preşedintelui că sunt oamenii acestuia, fiind numiţi de actuala Opoziţie. Ponta: Şi eu voi merge la Bruxelles

UPDATE 16.25  În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru, se afirmă în comunicatul CCR.

UPDATE 16.20 Preşedintele reprezintă România la Bruxelles şi poate delega acest drept, a decis Curtea Constituţională. Vezi aici ce a  spus CCR!

UPDATE 14.50 Plenul Curţii Constituţionale a fost suspendat, şedinţa urmând să fie reluată la ora 15.00.

Potrivit preşedintelui CC, Augustin Zegrean, până acum nu s-a încheiat deliberarea la primul punct al ordinii de zi a şedinţei, respectiv conflictul reclamat de Preşedinţie în raport cu Guvernul.

UPDATE 13.00 Premierul Victor Ponta a prezentat miniştrilor, în şedinţa de guvern, temele aflate pe agenda reuniunii CE şi a insistat asupra faptului că acestea intră în responsabilitatea Guvernului, arătând totodată că speră ca judecătorii Curţii Constituţionale să confirme Executivului dreptul de a guverna.

UPDATE 12.00 Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a fost întrebat, miercuri, dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspunzând că, "dacă asta e decizia, trebuie respectată".

UPDATE 11.43 Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după ce a prezentat judecătorilor Curţii Constituţionale poziţia Guvernului faţă de reprezentarea la Bruxelles, că preşedintele Traian Băsescu nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială, în care toate drepturile să-i aparţină.

UPDATE 11.15 Plenul Curţii Constituţionale a fost suspendat, miercuri, după audierea părţilor în conflictul reclamat de Preşedinţie în raport cu Guvernul, acesta urmând să fie reluat în aproximativ un sfert de oră.

La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constituţional consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

"Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei", a spus Ponta, la ieşirea de la întâlnirea cu judecătorii Curţii.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.
Sesizarea preşedintelui a fost programată astăzi pentru ca subiectul să fie tranşat cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European, care va avea loc pe 28-29 iunie la Bruxelles.
Contestaţia preşedintelui a fost depusă după ce Ministerul de Externe l-a scos pe şeful statului de pe lista delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea, însă, pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei.
Arbitrajul Curţii Constituţionale a fost solicitat după ce, timp de mai multe săptămâni, conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe această temă s-a acutizat.
Victor Ponta a solicitat, încă de la preluarea mandatului de premier, să participle la Consiliul European. Noua majoritate parlamentară a adoptat o declaraţie potrivit căreia România va fi reprezentată fie de preşedinte, fie de premier, în funcţiile de temele discutate. Parlamentarii au mai votat ca la Consiliul European din 28-29 iunie să participe Victor Ponta, pe motiv că la această reuniune se dezbat teme economice.

Băsescu, absent de pe lista MAE
Valoarea juridică a declaraţiei adoptate în Parlament este, însă, contestată de preşedintele Traian Băsescu, care a atras atenţia că Legislativul trebuia să adopte o hotărâre.
Ministerul de Externe a transmis, miercurea trecută, la Bruxelles componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, pe ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.
În replică, şeful statului i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului „echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite