CCR a decis: Crin Antonescu rămâne la cârma Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a respins sesizarea Partidului Democrat Liberal privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului. Crin Antonescu va continua să prezideze plenul Senatului.

UPDATE 14.52 Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi că, până la alegerile din 9 decembrie, Crin Antonescu rămâne la conducerea Senatului.

Plenul Curţii Constituţionale a discutat miercuri sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 30 alineatele 3 şi 4 din Regulamentul Senatului, precum şi ale Hotărârilor Plenului Senatului nr. 24/2012 şi nr. 25/2012, formulată de un număr de 28 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
Curtea Constituţională a hotărât amânarea pentru joi a soluţionării sesizării de neconstituţionalitate.
Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, în 14 septembrie, la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului.

Democrat-liberalii au contestat la CC hotărârea, de la începutul lunii iulie, de înlocuire a lui Blaga, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condiţiile în care Guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor Parlamentului.

În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.
Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată neconstituţională în 19 septembrie.
În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.
Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite