Curtea Constituţională dă verdictul la Legea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională urmează să analizeze mâine contestaţiile depuse de PNL şi de PSD la Legea pensiilor, adoptată acum două săptămâni de Camera Deputaţilor.

Dacă judecătorii resping contestaţiile şi decid că Legea este constituţională, atunci actul normativ va lua calea Palatului Cotroceni, pentru a fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Social-democraţii au anunţat că vor declanşa procedura de suspendare a şefului statului de îndată ce acesta îşi va pune semnătura pe legea pe care ei au calificat-o drept "frauduloasă". Numai că PSD nu are însă majoritatea parlamentară necesară pentru a demara suspendarea, aşa că, deocamdată, a început doar strângerea de semnături pentru debarcarea preşedintelui.

În cazul în care magistraţii Curţii stabilesc că Legea a fost adoptată cu nerespectarea procedurilor parlamentare, atunci ar urma să se repete votul dat actului normativ în Camera Deputaţilor. Dacă eventuala neconstituţionalitate ar ţine însă de fondul legii, textele în cauză ar trebui rediscutate şi modificate.

PNL a sesizat la Curtea Constituţională că Legea pensiilor a fost adoptată cu nerespectarea procedurilor parlamentare, iar actul normativ încalcă, printre altele, principiul neretroactivităţii legii şi dreptul la un trai decent si la pensie.

PNL a mai reclamat şi aplicarea greşită a articolului din Constituţie referitor la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ. La rândul lor, social-democraţii au invocat în contestaţie încălcarea unor articole din Legea fundamentală şi adoptarea actului normativ în lipsa cvorumului necesar.

Opoziţia i-a acuzat pe deputaţii PDL şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, că au adoptat Legea pensiilor prin fraudă. Actul normativ a fost adoptat cu 170 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, în timp ce înregistrările video au scos la iveală că în sală erau prezenţi nu mai mult de 80 de parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite