Curtea Constituţională dă dreptate la toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a câştigat în cauza revocării miniştrilor, în timp ce acţiunea de suspendare a preşedintelui a primit aviz negativ Judecătorii Curţii Constituţionale au emis, ieri, două

Premierul a câştigat în cauza revocării miniştrilor, în timp ce acţiunea de suspendare a preşedintelui a primit aviz negativ

Judecătorii Curţii Constituţionale au emis, ieri, două decizii importante privind acţiunea de suspendare a şefului statului, acuzat de Opoziţie de încălcări grave ale Legii Fundamentale. Magistraţii au hotărât, pe de o parte, că preşedintele nu se poate opune numirii unui ministru propus de premier, şi, pe de altă parte, că demersul de suspendare a lui Traian Băsescu nu este justificat.

La o zi după ce şeful statului a semnat decretele de numire în funcţii a noilor miniştri, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, că acesta nu avea niciun drept să refuze instalarea lui Adrian Cioroianu la Ministerul Afacerilor Externe. Judecătorii CC au adăugat o nuanţă: preşedintele poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana respectivă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al guvernului. În cazul concret al lui Cioroianu, Curtea a precizat că Băsescu a provocat un conflict juridic de natură constituţională refuzând să semneze decretul, conflict stins însă odată cu desemnarea premierului ca interimar la MAE şi cu acceptarea întregii liste a guvernului restructurat.

Băsescu a deranjat puţin Constituţia

Cel de-al doilea document emis, ieri, de Curte este un aviz negativ la acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit comunicatului instituţiei, judecătorii au constatat că propunerea opoziţiei se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a preşedintelui. "Rămâne ca parlamentul să decidă, pe baza datelor şi informaţiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existenţei şi gravităţii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din funcţie a preşedintelui României, în concordanţă cu dispoziţiile art. 95 din Constituţie", se precizează în document. Avizul Curţii Constituţionale este consultativ, hotărârea finală aparţinând Legislativului. Dacă senatorii şi deputaţii se pronunţă în favoarea suspendării, în termen de 30 de zile va fi organizat un referendum naţional, la care populaţia va vota pentru sau împotriva demiterii preşedintelui. Legea referendumului în vigoare prevede că preşedintele poate fi demis prin votul a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, constată că propunerea de suspendare din funcţie a domnului Traian Băsescu, preşedintele României, prezentată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, de 182 de deputaţi şi senatori, la data de 21 martie 2007, se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a preşedintelui României, în sensul prevederilor art. 95 alin. (1) din Constituţie.
Curtea Constituţională

Niciun articol din Constituţie nu poate fi încălcat, nici puţin, nici grav. Orice încălcare a Constituţiei e un lucru grav.
Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite