Curtea Constituţională: Legea referendumului modificată se aplică pentru votul din 19 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea referendumului în varianta modificată, care permite demiterea preşedintelui ţării cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cetăţenii care se prezintă la urne, va intra în vigoare

Legea referendumului în varianta modificată, care permite demiterea preşedintelui ţării cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cetăţenii care se prezintă la urne, va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în "Monitorul Oficial", a comunicat, sâmbătă, Curtea Constituţională.

Motivaţia deciziei luate pe 3 mai asupra modificării Legii referendumului a fost publicată în aceeaşi zi în care Nicolae Văcăroiu a promulgat legea modificată. "Curtea constată, de asemenea, că legea supusă controlului de constituţionalitate nu conţine nicio dispoziţie cu privire la data de la care urmează să intre în vigoare şi la perioada de timp în care urmează să fie aplicată. În aceste condiţii, potrivit regulii generale prevăzute de art. 78 din Constituţie, legea intră în vigoare la trei zile de la data publicării în "Monitorul Oficial". În consecinţă, dispoziţiile legii examinate îşi vor produce efecte, în condiţiile prevăzute de Constituţie, imediat după intrarea sa în vigoare. Curtea Constituţională nu poate primi nici critica referitoare la retroactivitatea legii examinate, deoarece obiectul acesteia îl constituie procedura referendumului, iar normele de procedură, care sunt de imediată aplicare, nu produc efecte asupra unor situaţii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se derulează după intrarea în vigoare a legii", se arată în motivaţia deciziei. Curtea mai aduce ca argument în favoarea caracterului neretroactiv al legii faptul că aceasta a fost adoptată şi trimisă controlului de constituţionalitate înainte de înregistrarea cererii de suspendare a preşedintelui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite