Cum votăm în turul doi al prezidenţialelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui
Aşa arată buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui

Cei peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a decide care dintre cei doi candidaţi ajunşi în turul doi, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, va deveni preşedintele României.

La 6 decembrie, între orele 7.00 şi 21.00, alegătorii pot pune ştampila "Votat" pe candidatul preferat, în secţiile la care sunt arondaţi, conform domiciului din buletin sau la secţiile de votare speciale, în cazul în care sunt în tranzit.

Cinci cabine în secţiile speciale

Spre deosebire de primul tur, desfăşurat la 22 noiembrie, toate cele 34 de secţii de vot speciale din Capitală urmează să fie dotate cu câte cinci cabine de vot.

Decizia a fost luată de Biroul Electoral Central (BEC) la solicitarea prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, după ce, la primul tur al alegerilor, la secţiile speciale s-au format cozi imense, iar mulţi dintre cei care aşteptau nu au mai apucat să voteze.

Pentru preîntâmpinarea problemelor din turul întâi, Prefectura Capitalei a decis şi suplimentarea mijloacelor de informare a cetăţenilor care nu domiciliază în Capitală sau care tranzitează oraşul duminică şi care doresc să voteze.

La fiecare dintre cele 34 de secţii de vot speciale vor fi postate afişe cu adresele celorlalte 33, iar în Gara de Nord şi Obor, precum şi în Aeroportul Băneasa vor fi şi anunţuri audio.  Activitatea din secţiile speciale va fi monitorizată cu ajutorul unor camere de supraveghere.

Cei care sunt prinşi că votează de mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. Persoanele imobilizate la domiciliu sau în spitale, precum şi cei aflaţi în detenţie pot solicita deplasarea urnei mobile, după ce au trimis o cerere scrisă preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare pe raza căreia se află. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite