Cum vor putea fi confiscate averile obţinute ilicit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţii la pedeapsa cu închisoarea mai mare de cinci ani şi-ar putea pierde şi o parte din avere. Confiscarea se poate extinde şi la bunurile dobândite în urma altor infracţiuni.

Reglementarea se regăseşte într-un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, votat pe articole de Camera Deputaţilor.

Pe lângă mărimea pedepsei, o altă condiţie pentru ca judecătorul să poată decide confiscarea unor bunuri este existenţa unor suspiciuni întemeiate că averea inculpatului nu poate fi acumulată prin mijloace licite.

Confiscarea se aplică asupra bunurilor care depăşesc valoarea veniturilor licite ale persoanei condamnate. Pentru aplicarea dispoziţiilor legii se ţine seama şi de valoarea bunurilor transferate de către persoana condamnată sau de către un terţ unui membru de familie.

Legea distinge între confiscarea specială, care se aplică exclusiv pentru cazul  infracţiunii comise şi confiscarea extinsă, care nu se rezumă doar la confiscarea bunurilor provenite direct din acea infracţiune pentru care există o condamnare. În acest al doilea  caz, instanţa poate decide şi confiscarea altor bunuri dacă are convingerea că provin din activităţi de natura celor care au atras condamnarea.

De când se aplică legea?

Deputaţii din Comisia juridică au însă păreri diferite faţă de posibilitatea ca legea confiscării averilor ilicite să se aplice şi proceselor aflate pe rol.
„Nicio lege nu funcţionează retroactiv, deci procesele încheiate nu pot fi afectate.

Dar, după părerea mea, confiscarea extinsă se poate aplică la procesele în derulare care se vor finaliza după ce legea va fi promulgată", a declarat deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.
În schimb, deputatul PNL Alina Gorghiu susţine că legea confiscării bunurilor ilicite nu se poate aplica proceselor aflate pe rol.

„Din punctul meu de vedere, actul normativ, în forma în care a ieşit din Comisia juridică, nu se poate aplica decât proceselor care încep după intrarea în vigoare a legii", afirmă Alina Gorghiu.

Pentru a intra în vigoare, actul normativ are nevoie de votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional, după care va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu la promulgare.

Ce vrea UE

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom,  a făcut public un proiect de directivă, privind confiscarea averilor nejustificate sau obţinute în urma unor fapte de corupţie sau crimă organizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite