Cum se îngemănează trandafirii cu săgeata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PNL  vor avea un număr egal de candidaţi la alegerile locale şi parlamentare. PNL va da candidatul la preşedinţie, iar PSD – premierul. Alianţa dintre cele două formaţiuni politice se va numi Uniunea Social-Liberală şi va fi votată astăzi de forurile de conducere ale celor două partide.

Citiţi şi: Posibile denumiri ale alianţei: PSD + PNL = Uniune, Pact, Alianţă sau Pol

Tandemul Opoziţiei: Antonescu - preşedinte, Ponta - prim-ministru

Înţelegerea convenită de şefii PNL şi PSD, Crin Antonescu şi Victor Ponta, după mai multe runde de negocieri,  cuprinde un protocol politic şi schiţa de program economic al Uniunii Social-Liberale (USL). În plan politic, noua alianţă, care va avea ca siglă cei trei trandafiri ai PSD şi săgeata liberală, se bazează pe principiul parităţii. Astfel, la alegerile locale din anul viitor, cele două partide vor depune candidaţi comuni pentru şefia consiliilor judeţene, pentru primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ şi pentru Primăria Capitalei.

Negocieri dificile pentru alegerile locale

Potrivit protocolului, PSD va desemna candidaţii la şefia CJ în 21 de judeţe, iar liberalii, în 20. Social-democraţii vor da candidaţii în 20 de reşedinţe de judeţ, iar liberalii, în 20. Candidatul comun la Primăria Capitalei va fi stabilit de Victor Ponta şi Crin Antonescu pe baza sondajelor de opinie.

Negocierile pentru viitoarele alegeri locale s-au dovedit a fi cele mai dificile, în condiţiile în care PSD are organizaţii mai puternice în plan local, iar şefii acestora nu agreează ideea parităţii cu liberalii. Pentru a calma spiritele în PSD, Victor Ponta le-a garantat celor 17 preşedinţi de CJ pe care îi are partidul că vor candida din partea USL pentru un nou mandat. Printre aceştia se numără Marian Oprişan - în Vrancea, Nicuşor Constantinescu - în Constanţa sau Liviu Dragnea în Teleorman. 

Cum se împart funcţiile în Parlament şi în Guvern

Cele două partide vor desemna un număr egal de candidaţi şi la alegerile parlamentare. Alianţa va stabili prin negocieri la nivel central  colegiile uninominale în care urmează să fie repartizaţi candidaţii celor două părţi, respectând un set de reguli. Astfel, parlamentarii în funcţie vor avea prima opţiune pentru colegiul în care au fost aleşi. Cele două partide urmează să aibă "o   reprezentare cât mai echilibrată"  în fiecare judeţ. Dacă USL va avea majoritate parlamentară, PSD urmează să primească şefia Camerei Deputaţilor, iar PNL, pe cea a Senatului. Mai mult, în document se instituie interdicţia unor discuţii cu PDL pentru formarea majorităţii.

Liderii celor două partide s-au înţeles la nivel informal ca şeful PNL, Crin Antonescu, să fie candidatul USL la alegerile prezidenţiale, în timp ce Victor Ponta va fi propunerea pentru postul de premier. Această înţelegere este tradusă printr-o prevedere a protocolului potrivit căreia candidatul la prezidenţiale este cel mai bine plasat în sondaje, iar celălalt partid va da premierul. Numărul de protofolii în viitorul Guvern va fi  egal cu menţiunea că PSD va avea, în plus,  un post de vicepremier care va ţine locul prim-ministrului.

Cota unică rămâne 16%, dar se introduc deductibilităţi

Programul economic al USL prevede menţinerea actualului sistem pentru impozitarea veniturilor şi profiturilor prin păstrarea cotei unice de 16%, însoţită de un sistem de deductibilităţi. Acestea vor viza primele plătite către fondurile de pensii, asigurările private de sănătate, cheltuielile efectuate cu studiile profesionale, cheltuielile cu asigurarea locuinţei sau cele de reabilitate termică a locuinţei. În viziunea specialiştilor celor două partide, o asemenea abordare ar proteja categoriile de salariaţi cu venituri mai mici, dar ar încuraja, în acelaşi timp, un comportament fiscal corect. Prin această formulă au fost împăcate atât solicitarea PNL de a menţine cota unică, dar şi dorinţa PSD de a acorda facilităţi persoanelor cu venituri mici.
Documentul mai prevede reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 4% pentru a diminua costurile de personal.

Cele două partide îşi mai propun să reducă TVA la 19% (nivelul la care era această taxă înainte de a fi majorată de Guvernul Boc - n.r.). PSD şi PNL promit aplicarea diferenţiată a TVA pentru produsele de bază care formează consumul curent al populaţiei. De altfel, un proiect de lege în acest sens iniţiat de Opoziţie a fost votat de Parlament, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat promulgarea acestuia, invocând lipsa fondurilor de la buget. Social-democraţii şi liberalii promit, de asemenea, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5%. Programul  mai prevede plafonarea tuturor contribuţiilor sociale pentru profesiile liberale la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite