Cum se împart locurile eligibile în coaliţia de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii alianţei de dreapta sunt mulţumiţi că şi-au ales cele mai sigure colegii parlamentare
Liderii alianţei de dreapta sunt mulţumiţi că şi-au ales cele mai sigure colegii parlamentare

Liderii Alianţei România Dreaptă negociază locurile eligibile pentru fiecare partid şi colegiile în care vor candida „greii“ formaţiunilor.

PDL a convenit împreună cu aliaţii săi formula de împărţire a locurilor eligibile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Potrivit calculelor făcute la vârful alianţei, sunt considerate eligibile în jur de 140 de colegii. PDL va lua grosul acestor colegii, iar 30 de locuri vor fi repartizate către candidaţi desemnaţi de PNŢCD şi Forţa Civică.

Pentru a se realiza această ţintă, PDL va oferi partidelor aliate, în medie, câte două colegii în fiecare judeţ. În principiu, respectivele colegii nu vor fi din rândul celor câştigate în 2008 de către PDL-işti, astfel încât actualii parlamentari să îşi poată păstra candidaturile. De asemenea, colegiile vor fi alese în aşa fel încât aliaţii PDL să obţină numărul de locuri eligibile la nivel naţional.

După împărţirea colegiilor între partide, fiecare formaţiune îşi va desemna candidaţii. Liderii formaţiunilor componente şi-au identificat, deja, colegiile în care vor să candideze. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, ales în 2008 senator în  Bucureşti, ia în calcul o candidatură în Timiş.  Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, ar prefera sectorul 1 din Capitală, deşi iniţial îşi anunţase o candidatură în Iaşi.

Ungureanu şi-a schimbat planurile după ce l-a cooptat în partid pe fostul liberal Dan Cristian Popescu, un apropiat al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Mihail Neamţu, liderul Noii Republici, va candida, cel mai probabil, în Arad, unul din cele două judeţe în care PDL a câştigat la alegerile locale.

Cum Noua Republică nu a reuşit să parcurgă etapele pentru a deveni partid, în urma unei contestaţii, Neamţu va candida, cel mai probabil, din partea PNŢCD. Şeful ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu, s-a orientat către o candidatură în Bucureşti, dar colegiul său nu a fost stabilit.

Planurile Elenei Udrea

Şi în interiorul PDL discuţiile referitoare la candidature sunt în toi. Elena Udrea ia în calcul canditura într-un colegiu din Neamţ, pentru a beneficia de forţa organizaţiei pe care o conduce primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Udrea a candidat în 2008 într-un colegiu din sectorul 6 din Capitală şi a condus, o vreme, şi organizaţia Bucureşti a PDL. Acum însă, Elena Udrea nu vrea să rişte o candidatură în Capitală, unde şansele de a fi aleasă sunt reduse.

PDL îi va arunca în luptă şi pe unii dintre candidaţii care au pierdut la alegerile locale, dar au avut un scor rezonabil. Printre aceştia se numără fostul preşedinte al CJ Suceava Gheorghe Flutur, care se va bate pentru un post de senator în acest judeţ.

Reţeta va fi, probabil, aplicată şi în cazurile lui Alin Tişe (fost şef al CJ Cluj) sau Florin Popescu (fost şef al CJ Dâmboviţa). După ce fiecare partid din alianţă îşi va stabili candidaţii, aceştia vor fi analizaţi de o comisie de etică de cinci membri, în fruntea căreia se află vicepreşedintele PDL Monica Macovei.

Persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi nejustificate, care au încheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea ARD, potrivit codului etic al alianţei. 

Info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite