VIDEO Cum poate fi limitată puterea Guvernului prin Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu pledează pentru stabilirea unor praguri financiare de cheltuieli pentru Executiv. Introducerea unui procent maxim din PIB care poate fi folosit de guvernanţi sau reducerea numărului de taxe ar trebui prevăzute de legea fundamentală.

Prezent la o dezbatere organizată de Fundaţia „Horia Rusu" pe tema revizuirii Constituţiei, Dinu Patriciu a explicat că legea fundamentală ar trebui să prevadă anumite constrângeri pentru Guvern: limitarea procentuală a cuantumului bugetului din PIB care ar putea fi cheltuit de Guvern, a deficitului maxim acceptabil sau a îndatorării maxime acceptabile.

„Stabilirea unui procent maxim limitează puterea Guvernului de a cheltui banul contribuabilului", a argumentat Patriciu. El a susţinut că legea fundamentală ar trebui să prevadă reducerea numărului de impozite şi taxe la câteva, dar şi imposibilitatea de a creşte taxele fără aprobare prin referendum. 

Omul de afaceri a avertizat că, dacă România adoptă „mimetic" modelul statului social european, este condamnată la „subdezvoltare". „Modelul european taxează munca prin impozitul direct şi energia prin impozitele indirecte, cele două motoare ale dezvoltării în lumea de azi", şi-a explicat Patriciu teoria.

„Pionul UDMR", părtaş la derapajele lui Băsescu

Prezent la dezbatere, fostul şef al statului Emil Constantinescu s-a declarat sceptic în privinţa modificării Constituţiei, deoarece românii nu  se vor prezenta la un referendum pe această temă. În opinia sa, fenomenul a fost generat chiar de Traian Băsescu, care a făcut un singur „bine" democraţiei: a reuşit să compromită tendinţa de a spori puterile preşedintelui întrucât a mers mult prea departe cu ea şi într-un mod „caricatural".

La rândul său, fostul premier Petre Roman a atras atenţia că actuala Putere a redus rolul Parlamentului prin emiterea de ordonanţe de urgenţă şi prin angajarea răspunderii. Roman a susţinut că Băsescu este responsabil pentru aceste lucruri şi a criticat UDMR pentru sprijinirea actualului preşedinte. „Degeaba se dă UDMR pe după copaci, e un pion absolut obedient al majorităţii constituite de preşedinte", a comentat Roman.

"Băsescu a dus atât de departe şi într-un mod caricatural tendinţa de a spori puterile preşedintelui încât a reuşit să o compromită."
Emil Constantinescu
fost preşedinte al României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite