Cum îl izolează Ponta pe Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful PSD vrea să îi elimine din funcţii pe apropiaţii primarului sectorului 5 pentru a-i diminua controlul asupra organizaţiei Bucureşti.

Liderul PSD, Victor Ponta, vrea să îl lase pe Marian Vanghelie fără posibilităţi de manevră în organizaţia Bucureşti şi încearcă să îi scoată din cărţi apropiaţii. De cealaltă parte a baricadei, Marian Vanghelie plănuieşte să provoace plecarea mai multor apropiaţi din PSD către
UNPR. Acţiunea ar putea culmina cu plecarea lui Vanghelie la partidul condus de Gabriel Oprea. Disputa dintre Ponta şi Vanghelie este mai veche, iar punctul ei culminant a fost debarcarea primarului sectorului 5 din fruntea PSD Bucureşti, petrecută în vara anului trecut.

Strategia lui ponta

Primul pas în planurile lui Ponta ar fi, potrivit unor surse din PSD, schimbarea din funcţie a preşedintelui PSD sector 1, Dan Tudorache, un apropiat al lui Vanghelie. De altfel, la finalul anului trecut, Tudorache a fost înlocuit din funcţia de viceprimar al sectorului 1 cu o colegă de partid - Carmen Musceleanu. Schimbarea a fost propusă de primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, dar a avut acceptul conducerii PSD.

Ponta a reuşit deja să îşi instaleze coordonatori de  sectoare favorabili. Astfel, organizaţia din sectorului 3 este coordonată de deputatul Robert Negoiţă iar cea din sectorul 4 de europarlamentarul Corina Creţu. Robert Negoiţă este un apropiat al lui Victor Ponta, iar Corina Creţu este apropiată de Ion Iliescu.

Pe de altă parte, Victor Ponta s-a arătat în permanenţă rezervat faţă revenirea în PSD a deputatului Aura Vasile, şi ea o apropiată a lui Marian Vanghelie. La sfârşitul anului trecut, Aura Vasile şi-a anunţat înscrierea în UNPR după care a decis să revină în PSD, dar partidul nu a luat încă o hotărâre oficială. Printre cei care ar putea pica „la mijloc" în războiul dintre Ponta şi Vanghelie se numără şi deputatul Oana Mizil sau senatorul Cătălin Voicu. Pe de o parte, Ponta ar vrea să îi scoată de pe listele parlamentare pentru că sunt apropiaţi ai primarului sectorului 5. În plus, Oana Mizil este de mai multă vreme în pericol să piardă şefia PSD Călăraşi.

Planurile  lui Vanghelie

Pe de altă parte, dacă nu va primi înapoi şefia PSD Bucureşti, Vanghelie ar putea „eşalona" plecările din organizaţie, totul culminând cu  propria înscriere în UNPR. La nivelul declaraţiilor oficiale, primarul sectorului 5 a dezminţit însă că va părăsi PSD.

Până când Vanghelie va face pasul către partidul condus de Gabriel Oprea, el îi va trimite, după modelul Aura Vasile, pe senatorul Cătălin Voicu şi pe deputatul Oana Mizil. Cătălin Voicu este cunoscut în PSD drept omul de încredere al lui Marian Vanghelie şi, după ce a fost arestat un an, a căzut în dizgraţia lui Victor Ponta. Este posibil ca şi alţi parlamentari favorabili lui Marian Vanghelie să părăsească PSD şi să se alăture UNPR. 

Război izbucnit de câţiva ani'

Disputa dintre Victor Ponta şi Marian Vanghelie datează din 2005, când primarul sectorului 5 l-a alergat pe tânărul social-democrat pe culoarele congresului PSD. Ulterior, Vanghelie a devenit unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui PSD Mircea Geoană. După ce Ponta l-a învins pe Geoană în ianuarie 2010, conflictul său cu Vanghelie s-a accentuat. În vara anului trecut, Ponta l-a debarcat pe pe Marian Vanghelie de la şefia PSD Bucureşti, înfiinţând un Birou Coordonator al filialei, a cărui conducere a  şi preluat-o. Totuşi, Vanghelie a rămas liderul informal al organizaţiei. Pe de altă parte, Vanghelie l-a sprijinit pe Mircea Geoană în momentul în care acesta a fost exclus din PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite