VIDEO Cum au căzut şi s-au ridicat Antonescu şi Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu ocupă primele locuri în topul încrederii
Victor Ponta şi Crin Antonescu ocupă primele locuri în topul încrederii

Cota de încredere a liderilor Opoziţiei a  crescut la începutul lunii mai, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul“, în perioada 9-16 mai. Cei doi au acum scoruri apropiate de cele din momentul realizării USL, după ce au înregistrat scăderi în martie şi aprilie.

Liderul PNL, Crin Antonescu, conduce în topul încrederii cu 31,2%, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru „Adevărul", în perioada 9-16 mai. El este secondat de şeful PSD Victor Ponta cotat cu 28,2%, în timp ce Mircea Geoană are 16,4%. Reprezentanţii PDL, în schimb, au toţi cote scăzute de popularitate: Traian Băsescu -12,4%, Vasile Blaga - 10,8%, Emil Boc - 8,3%.

Dacă încrederea în politicienii de la Putere a fost, în permanenţă, la cote scăzute (Traian Băsescu a început anul cu 11,5%, iar în prezent are 12,8% - n.r.) procentele înregistrate de liderii Opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta au înregistrat variaţii semnificative. Crin Antonescu a început anul cu o cotă de popularitate de 27,9%, iar în februarie,  la momentul parafării protocolului USL, a ajuns la 31,2%. A urmat scăderea  - 25% în martie şi  25,6%  în aprilie. Victor Ponta a urmat acelaşi trend: 25,2% la începutul anului, 29,4% în februarie, 22,5% în martie şi 23,2% în aprilie. 

Revenirea liderilor Opoziţiei, înregistrată în luna mai, ar putea fi determinată de conflictele interne din interiorul PDL, afirmă  preşedintele Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu.

Boc şi Blaga au lucrat pentru USL

„Competiţia internă din PDL dintre Boc şi Blaga a lăsat impresia de dezbinare. Modul în care s-a dus bătălia care a precedat alegerile interne din 14 mai cred că a contribuit la creşterea procentelor de încredere în liderii Opoziţiei", afirmă Cristian Pârvulescu. "Nu pot găsi nicio altă explicaţie, pentru că USL nu a avut acţiuni spectaculoase în luna mai", a adăugat Pârvulescu. Analistul politic Bogdan Teodorescu crede că, dacă PDL ar fi renunţat la Emil Boc şi la Elena Udrea, liderii Opoziţiei "poate nu ar fi avut o creştere atât de clară".

info

El consideră însă că principala cauză a revenirii liderilor Opoziţiei constă în faptul că aceştia s-au impus treptat ca alternativă la actuala Putere. „După luna februarie, Antonescu şi Ponta au fost pe un trend descendent influenţat de lipsa de activitate. După un timp, notorietatea USL a crescut şi oamenii au început să o vadă ca pe o alternativă la Putere. Mă refer aici în primul rând la zona celor care se aflau la mijloc între USL şi PDL, fără să aibă o opţiune", afirmă Teodorescu. Sondajul IMAS a fost realizat pe un eşantion de 1.040 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.



Legea electorală, în varianta USL

USL va depune, luni, la Parlament un proiect de lege în care cere sancţionarea parlamentarilor „migratori" cu pierderea mandatului, la fel ca în cazul primarilor. Constituţia prevede însă că încetarea mandatului de parlamentar are loc doar în caz de demisie, deces, pierderea drepturilor electorale sau incompatibilitate. „Tocmai asta este: pierderea mandatului se va face pe motiv de incompatibilitate ideologică. Pentru că, dacă pleci de la partidul pentru care ai candidat, minţi electoratul", a susţinut deputatul Valeriu Zgonea, întrebat cum se va armoniza proiectul USL cu prevederea din Legea fundamentală.

Proiectul, care vine să modifice Legea electorală, prevede şi scăderea numărului de parlamentari la 325, din care 109 senatori şi 216 deputaţi, ceea ce ar însemna 30 de aleşi mai puţin în Senat şi 115 în Camera Deputaţilor. Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat că numărul de 325 a fost stabilit luând în calcul un  nou algoritm potrivit căruia un deputat va reprezenta o sută de mii de cetăţeni, iar un senator două sute de mii. Totodată, parlamentarii ar urma să fie aleşi în sistem majoritar cu un singur tur de scrutin: câştigă mandatul candidatul care obţine cele mai multe voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite