Cum a îngheţat Băsescu războiul din PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a promis aleşilor PDL remanierea Guvernului după moţiunea de cenzură, Traian Băsescu menţine formula guvernamentală pentru a nu  acutiza disputele. Boc merge mai departe cu echipa sa, iar aleşii partidului care au cerut insistent înlocuirea unor miniştri rămân în aşteptare până la toamnă.

Promisiunea iniţială de "schimbare la faţă" a Cabinetului Boc a fost încălcată de şeful statului, imediat ce pericolul moţiunii de cenzură a fost înlăturat. În urmă cu doar două săptămâni, parlamentarii partidului de guvernământ, tot mai nemulţumiţi de faptul că trebuie să dea socoteală alegătorilor din colegiile uninominale, au fost convocaţi de preşedinte la Snagov.

Citiţi şi:
Deputat PDL: Unii au cerut remaniere, alţii restructurare, iar alţii perioadă de graţie

Pe fondul măsurilor de austeritate, confruntat cu probleme grave de imagine şi cu o pierdere de credibilitate, Cabinetul Boc a început să fie contestat şi din interiorul partidului. "Aveţi grijă să treacă momentul moţiunii de cenzură, mobilizaţi-vă şi de Guvern mă voi ocupa eu!", le spunea Traian Băsescu, la prima întrevedere de la Snagov. Toţi au înţeles că vor face remanieri.

Schimbare de Mesaj

Şeful statului s-a întors duminică la 180 de grade pentru a le transmite democrat-liberalilor, tot la Snagov, că Executivul are nevoie de un respiro, întrucât înlocuirea unor miniştri ar fi putut intensifica bătălia din sânul PDL, bătălie ce se ducea deja între trioul Blaga - Videanu- Berceanu şi aripa Elena Udrea. Amânarea unei decizii de remaniere a miniştrilor a fost soluţia Palatului Cotroceni pentru a nu amplifica acest conflict cu miniştri infulenţi în partid precum Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu, ceea ce ar fi dus la o destabilizare a situaţiei.

Amânarea vine şi în contextul în care, la nivelul conducerii PDL, s-a decis şi îngheţarea oricăror alegeri în rândul organizaţiilor şi la vârful partidului, până în 2011. Un alt argument, invocat de prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, şi de Elena Udrea a fost acela că o înnoire a echipei guvernamentale ar fi blocat aplicarea măsurilor de austeritate, întrucât noii miniştri ar fi avut nevoie de o perioadă de acomodare. Şi eurodeptutatul PDL Cristian Preda punea sub semnul întrebării oportunitatea remanierii, arătându-se însă sceptic din perspectiva capacităţii partidului de a oferi oameni mai competenţi, care să îşi asume răspunderea guvernării în locul actualilor miniştri.

O acceptarea a remanierii ar fi putut fi interpretată şi ca o cedare în faţa ameninţărilor exprimate de unii parlamentari PDL. Vicepreşedintele Ioan Oltean condiţiona sprijinul politic dat Guvernului de schimbarea unor miniştri. În caz contrar, Oltean afirma că parlamentarii nu vor mai susţine echipa Boc la viitoarea moţiune de cenzură. În jocul de putere şi imagine, sacrificarea unor membri ai Executivului ar fi adus doar o mică satisfacţie curentului critic care s-a conturat în partid.

Altă moţiune, la toamnă

După ce că a primit două luni de graţie de la preşedinte, Guvernul a obţinut un răgaz şi din partea Opoziţiei. Chiar dacă săptămâna trecută preşedintele PSD Victor Ponta vorbise despre iniţierea altei moţiuni de cenzură până la finalul acestei sesiuni parlamentare, conducerea partidului a votat ieri, în unanimitate, amânarea demersului până la toamnă. Decizia a fost anunţată de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, care i-a ţinut locul lui Ponta, plecat la New York.

Potrivit lui Năstase, în acest moment, PSD are în Parlament o situaţie minoritară, dar şi-a exprimat speranţa ca în timpul verii, în condiţiile unei presiuni sociale, să se identifice o formulă prin care să se explice populaţiei care este finalitatea unei noi moţiuni de cenzură. Ideea depunerii altei moţiuni în toammă este susţinută şi de PNL.

„Trădătorii", la judecata partidului

Deputaţii Teo Trandafir, Clement Negruţ, Mircia Giurgiu şi senatorul Georgică Severin urmau să le prezinte colegilor de partid motivele pentru care ar fi vrut dărâmarea Executivului. Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, a declarat că nu s-a discutat cazul lui Severin şi a spus că nu e nicio grabă în aplicarea unei sancţiuni. În urma unui vot secret acordat pentru fiecare caz în parte, democrat-liberalii urmau să decidă ieri-seară dacă îi exclud sau îi păstrează în partid pe "trădători".

Înaintea şedinţei de ieri, Teo Trandafir a susţinut că, de fapt, gestul pe care l-a făcut după vot şi care i-a scandalizat pe liderii PDL a fost unul de bucurie. "Mă simţeam foarte rău, nu mâncasem nimic în ziua aia şi m-am bucurat că am putut vota fără să leşin. Oricum, eu nu vreau să plec din PDL, iar dacă mă vor da afară voi rămâne independentă, nu vreau să plec la alt partid", a comentat ieri Teo.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite