Cum a fost declarat „inapt“ Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu s-a întâlnit weekendul trecut cu foştii colegi de facultate, sosind la sediul Academiei Navale cu elicopterul, pentru a marca 35 de ani de la terminarea studiilor.

Petrecerea a continuat sâmbătă seara la vila de protocol de la Neptun, la eveniment fiind prezenţi aproximativ 70 de absolvenţi ai promoţiei 1976 din cei 214 studenţi. Printre colegii de facultate ai preşedintelui se numără fostul şef al Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul cu trei stele Dorin Dănilă, fostul şef al Comandamentului Flotei, Mircea Rusmănică, dar şi actualul şef al Autorităţii Navale Române, Paul Brânză.

Reuniunea de la vila din Neptun a fost un prilej şi pentru evocarea unor „momente" mai puţin plăcute din vremea studenţiei: un fost coleg al preşedintelui a povestit că şeful statului a fost declarat „inapt medical" din cauza „uşoarei deviaţii de la ochi", însă situaţia şcolară „foarte bună" l-a salvat.

Fostul coleg al lui Băsescu a spus că în toamna anului 1973, când Institutul de Marină Civilă s-a transformat în Institut de Marină Militară, studenţii au fost investigaţi medical. „Se deplasase conform rigorilor la Spitalul Militar pentru evaluare şi un medic celebru de la acea vreme, la care nu se ajungea aşa uşor, în plic, îi oferă încadrarea - inapt medical. Deplasându-se la biroul comandantului, amiralul Ilie Ştefan, acesta îl cheamă pe medicul-şef al unităţii: «Ce facem? Domnul Traian Băsescu este integralist, are o situaţie şcolară foarte bună» şi domnul amiral a dat soluţia: «Rupem plicul»", a relatat fostul coleg.

Amintiri de pe mare

Băsescu şi-a adus aminte de marşul cu nava-şcoală Mircea din anul II. „Atunci am fost în Mediterană: Alexandria, Beirut şi când trebuia să intrăm în Cipru la Limasol a început conflictul turco-cipriot şi s-a renunţat la intrare la Limasol, dar am stat pe mare tot timpul care era alocat şederii. Era un comandant al divizionului vele, se numea Moisiuc, cred că a făcut cea mai dură şcoală de marinărie cu noi. Începând de la ora 11.00 seara şi până la 4.00 - 5.00 dimineaţa, aproape din două în două ore ne urca în arboradă, la 44 de metri înălţime, şi ne cobora pe partea cealaltă", şi‑a amintit şeful statului.

El a adăugat că la Academia Navală se construiesc bărbaţi „chiar şi dintre studenţii care sunt femei". „Construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului: el ştie că trebuie să ajungă la portul de destinaţie, indiferent de ce i se întâmplă pe mare - cât de mare este furtuna, ciclonul, incendiul la bord sau avariile la compartimentul maşinii. Deci, e un anume tip de educaţie care, de multe ori, pare ciudat celor care nu au făcut meseria asta", a conchis preşedintele.

"Academia construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului."
Traian Băsescu
preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite