Cum a fentat Adrian Severin „plutonul de execuţie“ al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul şi-a anunţat ieri demisia din PSD, cu lacrimi în ochi, în faţa organizaţiei Bucureşti. Anunţul a fost făcut chiar înainte ca organizaţia să voteze excluderea sa din partid. Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, şi-a şters, la rândul lui, lacrimile după anunţul lui Severin, dar a adăugat că nu va face ca Traian Băsescu.

Adrian Severin şi-a dat demisia din PSD

„Nu vă voi lăsa să fiţi plutonul de execuţie al partidului", a clamat Adrian Severin în faţa asistenţei, îngrămădite până în ultimul rând al sălii ca să îl susţină. Eurodeputatul acuzat de corupţie a precizat că nu va părăsi însă fotoliul de la Parlamentul European, în timp ce Marian Vanghelie i-a dat asigurări că va fi reprimit în rândul social-democraţilor în momentul în care nevinovăţia sa va fi dovedită. „Vă rog să acceptaţi să mă retrag din PSD. (...) E o demisie care nu rupe legătura dintre noi", a spus Severin cu vocea tremurată şi lacrimi în ochi. La auzul veştii, câteva doamne s-au şters discret la ochi. „Nu e drept...rămânem prietenii dumneavoastră", au murmurat social-democratele emoţionate. Şi vicepreşedintele PSD Rodica Nassar a fost copleşită de emoţii, la fel şi liderul organizaţiei, Marian Vanghelie.

„De obicei, nu am probleme să dau pe cineva afară...", a intervenit şi Vanghelie, ştergându-şi lacrimile. „Dar nu fac ca Băsescu, să ştiţi", a adăugat vicepreşedintele social-democrat referindu-se la celebra scenă  din  2004, când Traian Băsescu a plâns în faţa camerelor de luat vederi, după anunţul retragerii lui Theodor Stolojan din cursa prezidenţială. „Lucrurile sunt închise pentru moment", a adăugat el. Potrivit unor surse din partid, cel care declara iniţial că PSD nu trebuie să se grăbească cu excluderile din partid, Marian Vanghelie l-a convins pe Adrian Severin să facă pasul înapoi, înainte de şedinţa organizaţiei care era pregătită să-l excludă din formaţiunea social-democrată. De altfel, după Biroul Permanent Naţional de ieri‑dimineaţă, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că nu are dubii în privinţa deciziei de excludere. „Singura surpriză ar fi ca Adrian Severin să demisioneze", mai spunea Ponta.

Reabilitarea eurodeputatului

Vanghelie a subliniat că în momentul în care nevinovăţia lui Adrian Severin va ieşi la iveală, eurodeputatul se va putea reîntoarce în partid. „Dacă se va demonstra că totul a fost o înscenare, atunci Adrian Severin va trebui reabilitat atât în partid, cât şi în Parlamentul European. Dar să nu anticipăm, să vedem la ce concluzie va ajunge ancheta Parlamentului European", a comentat pentru „Adevărul", şi preşedintele PSD, Victor Ponta, după şedinţa PSD Bucureşti.

La începutul şedinţei, edilul sectorului 5 a pledat în favoarea lui Severin pe care l-a elogiat, spunând că este „un coleg loial şi a făcut foarte  multe pentru partid şi pentru ţară". „Rămânem solidari, aceiaşi prieteni", l-a asigurat Vanghelie, iar asistenţa a izbucnit în aplauze şi i-a urat „La mulţi ani" eurodeputatului care împlinea ieri 57 de ani. Severin a sedus sala vorbind despre solidaritate şi despre dreptul la un proces corect.

Exclus din partidul lui Roman

Adrian Severin nu este la prima „abatere" pe linie de partid. Dacă ieri, după mai multe somaţii, a ales să demisioneze din PSD, în 1998 el a fost exclus din Partidul Democrat ( în prezent PDL) condus la acea dată de Petre Roman. Acuzat că nu respectă deciziile formaţiunii democrate, sancţionarea sa a survenit scandalului cu „spioni". Ministru al Afacerilor Externe, Severin declarase că are o listă cu redactori-şefi şi ziarişti care sunt agenţi sub acoperire. În urma acestei declaraţii, el a fost obligat să demisioneze de la minister. Ulterior, Severin s-a înscris în PSD.

"Dacă se va dovedi că a fost o înscenare, atunci Severin va trebui reabilitat. Să vedem concluzia anchetei Parlamentului European."
Victor Ponta
preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite