La Croix: România se află în faţa uneia dintre cele mai grave crize politice de la căderea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul are loc pe 29 iulie
Referendumul are loc pe 29 iulie

Românii vor hotărî duminică, 29 iulie, viitorul lui Traian Băsescu în cadrul unui referendum popular, scrie joi La Croix într-un comentariu de la Bucureşti, estimând că România se află ”în faţa uneia dintre cele mai grave crize politice de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989”.

Într-o lovitură de forţă fără precedent, guvernul şi parlamentul au reuşit în câteva săptămâni să preia controlul asupra instituţiilor cheie ale ţării, în scopul de a-l suspenda pe şeful statului.

Când a ieşit în stradă, în ianuarie, pentru a-şi striga furia faţă de guvern şi a cere demisia preşedintelui, Petre era sigur de lupta sa. Astăzi, nu mai ştie ce să creadă. Guvernul de centru-dreapta de atunci a căzut, iar Traian Băsescu, şeful statului, este pe punctul de a fi destituit duminică 29 iulie în cadrul unui referendum popular. Totuşi, nimic nu s-a schimbat cu adevărat, comentează sursa citată.

”Nu prea înțeleg ce trebuie să votez”, recunoaşte Petre. ”Pe de o parte, mi-aş dori ca Băsescu să plece, pe de altă parte, ştiu foarte bine că cei care îl vor înlocui pot fi şi mai periculoşi”. Asemeni acestui tânăr, informatician de meserie, mai sunt numeroşi români, care nu ştiu prea bine unde să se plaseze faţă de criza politică care le zguduie ţara de mai bine de o lună.

Febra revendicărilor din iarnă, când mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta lehamitea faţă de ”atitudinea dispreţuitoare” a unei clase politice care făcuse să treacă un plan de austeritate extremă datorită unor ordonanţe de urgenţă, a luat sfârşit. România se află totuşi în faţa uneia dintre cele mai grave crize politice de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989.

După câteva săptămâni de la ascensiunea sa la putere în mai, alianţa social-democraţilor şi liberalilor (USL) a declanşat un război nemilos împotriva adversarului său veșnic: Traian Băsescu, adaugă La Croix. Prin ordonanţe de urgenţă, o procedură care permite modificarea unei legi fără a trece prin dezbaterea parlamentară, executivul a redus puterile Curţii Constituţionale şi a schimbat Avocatul Poporului, singura instituţie abilitată pentru a contesta drecretele guvernului. Apoi, la 6 iulie, parlamentul a votat suspendarea preşedintelui, o procedură prevăzută în Constituţie, mai scrie La Croix, citată de Agerpres..

Modificarea regulilor referendumului pentru a facilita destituirea a făcut însă mare zgomot şi a atras atenţia Bruxelles-ului. Uniunea Europeană a criticat în mod dur ceea ce a considerat o atingere adusă statului de drept. ”Reacţiile Occidentului au fost puţin tardive”, recunoaşte expertul anticorupţie Laura Ştefan, din grupul de reflecţie Expert Forum, citat de La Croix. ”Însă nimeni nu credea că aceasta s-ar putea întâmpla într-o ţară membră a Uniunii Europene din 2007”, a continuat aceasta. Presiunea Bruxelles-ului a făcut să cedeze USL, care a revenit asupra mai multor măsuri considerate neconstituţionale.

”Adevărata miză a acestei destituiri este de a pune mâna pe justiţia care devine tot mai independentă”, notează analistul politic Sorin Ioniţă, citat de La Croix. ”Şi care sperie prin urmare un anumit număr de oameni politici corupţi”, a mai spus el.

Deoarece se pare că declanşatorul acestei furtuni politice ar fi fost condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase. La 20 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis după gratii pe fostul premier, pentru doi ani. O turnură în lupta împotriva corupţiei şi un semnal puternic către numeroşii parlamentari implicaţi în afaceri de deturnări de fonduri. ”O justiţie independentă reprezintă un mare pericol pentru corupţia instituţionalizată, pentru că sunt enorm de mulţi bani în joc”, adaugă Laura Ştefan.

Traian Băsescu nu este totuşi complet străin de decepţiile actuale. Fost şef de navă în marina comercială, el şi-a câştigat contrar tuturor aşteptărilor primul mandat la preşedinţia României în 2004. Această alegere a fost urmată de o perioadă de creştere economică şi de dezvoltare fără precedent. Însă climatul politic s-a deteriorat între el şi premierul său, Călin Popescu-Tăriceanu, iar coaliţia de guvernare s-a desfăcut, marcând începutul unei crize politice ale cărei efecte se resimt şi astăzi.

”Traian Băsescu a inventat conceptul de <<preşedinte-jucător>> implicându-se în mod activ în viaţa publică, ceea ce a rănit câteva susceptibilităţi”, explică politologul Radu Alexandru, citat de La Croix. Puţin câte puţin, şi-a ridicat în cap întreaga opoziţie. Măsurile de austeritate drastice luate de guvernul său la începutul crizei economice i-au scăzut popularitatea pe care o mai avea în rândul populaţiei. În 2011, social-democraţii şi liberalii s-au aliat în Uniunea Social Liberală (USL), fixându-şi ca obiectiv să-l facă să cadă.

Astăzi, planul lor este totuşi stricat de Curtea Constituţională, care a impus menţinerea pragului minimal de 50 % plus 1 din voturile celor înscrişi, adică ceva mai mult de 9 milioane de alegători care să participe la referendum pentru ca acesta să fie validat. În această perioadă de concedii, este puţin probabil ca USL să reuşească să mobilizeze un astfel de electorat, cu atât mai mult cu cât opoziţia a îndemnat la boicot. Urne speciale au fost instalate în restaurante şi hoteluri, pentru a-i atrage pe votanţi. Ministerul Afacerilor Externe, care prevăzuse iniţial un număr foarte redus de birouri de vot în străinătate, le-a mărit puternic în ultimul moment. Guvernul a prelungit, în fine, programul birourilor de vot, de la ora 7 la ora 23. Oare va fi suficient?, se întreabă La Croix.

După 22 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, această nouă criză instituţională pune în relief limitele unei Constituţii adoptate în 1991, care prevede două proceduri pentru destituirea preşedintelui. Una pentru ”înaltă trădare” - ca în cazul Franţei -, cealaltă pentru fapte de o gravitate mai mică şi care trebuie să fie validată printr-un referendum. ”Una dintre explicaţiile acestui dublu mecanism ţine de parcursul comunist al României şi traduce voinţa de blocare a oricărei tendinţe dictatoriale a preşedintelui”, explică politologul Radu Alexandru, citat de La Croix.

Astăzi însă Constituţia română nu mai este la înălţime, potrivit expertului în politică constituţională Ioan Stanomir, deoarece ”ea nu a fost concepută pentru a administra coabitarea. Or, destituirea preşedintelui este departe de a fi sinonimă cu stabilitatea”. În 2007 deja, parlamentul încercase să-l destituie pe Traian Băsescu. Această tentativă a eşuat însă pentru că nu a fost confirmată de populaţie cu ocazia referendumului, mai scrie La Croix.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite