Adunarea unei majorităţi parlamentare, dificilă pentru Croitoru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunarea unei majorităţi parlamentare, dificilă pentru Croitoru
Adunarea unei majorităţi parlamentare, dificilă pentru Croitoru

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a apreciat joi că sarcina sa de a aduna o majoritate parlamentară este "extrem de dificilă" şi reprezintă o provocare, făcând apel la maturitatea clasei politice şi a anunţat că este dispus să se întâlnească cu liderii partidelor la sediul acestora, sau la Guvern

Lucian Croitoru a declarat joi seară, la Antena 3, că va începe de vineri discuţiile cu partidele în vederea găsirii unei majorităţi care să susţină viitorul guvern, precizând că nu este stabilită încă nicio întâlnire în mod concret. El a adăugat că intenţia este să înceapă discuţiile "cât mai repede posibil, dar fără a fi o grabă". "Şitiţi, repede, dar încet", a explicat Croitoru.

Economistul a apreciat sarcina sa drept "extrem de dificilă"."Sunt convins că va necesita multe, multe discuţii (n.r. formarea unei majorităţi), dar voi sta acolo cât timp este necesar ca aceste discuţii, dacă au o şansa să se finalizeze, şi dacă se poate, să se finalizeze cu bine. Nu am sentimentul de siguranţă că se va întâmpla, orice este posibil, iau in considerare ambele variante. Vedeţi determinarea de a face aceste consultări, din partea mea cel puţin, cu tot efortul de care sunt capabil, diplomatic, profesional", a spus Croitoru.

Premierul desemnat a relatat istoria întâlnirii sale cu preşedintele Traian Băsescu, povestind despre simpatia reciprocă dintre el şi actualul şef al statului. "Domnul preşedinte a şi spus astăzi că nu e prima oară când s-a văzut cu mine. Ne-am întâlnit - şi a subliniat şi domnia sa- pentru mai mult timp şi legat de obiective profesionale, în anul 2000, în vremrea guvernului Isărescu. Atunci eu eram consilierul pe probleme fiscale al premierului Isărescu, iar Traian Băsescu era ministrul Transporturilor şi se ocupa de un program cu Banca Mondială. Am interacţionat atunci cu programul, şi am văzut că dl preşedinte a avut atunci un fel de a conduce programul clar, care a fost foarte apreciat şi de Banca Mondială şi de partea română. Atunci s-a creat această simpatie pentru modul de a lucra, a lui faţă de mine şi a mea faţă de el. Dar în cazul de care vorbim cred că a contat a dumnealui faţă de mine", a spus premierul desemnat. Acesta a adăugat că Băsescu i-a mai propus odată postul de premier, la formarea guvernului PSD-PDL, iar, în alt moment, i-a propus să preia şi portofoliul Finanţelor. Întrebat ce l-a determinat să decline oferta privind funcţia de premier, Croitoru a explicat că în acel context ideea era că acel guvern trebuie să fie de politicieni şi că premierul trebuia să fie dintr-un partid.

El a explicat că, printre argumentele pe care le va folosi în discuţiile cu liderii partidelor pentru a-i convinge să susţină acest guvern, sunt aspecte legate de situaţia de criză economică profundă a României şi angajamentele pe care trebuie să le respecte ţara pentru a primi bani de la UE şi FMI. Croitoru a vorbit, în contextul argumentelor pe care le va folosi în negocieri, despre maturitatea clasei politice, care a demonstrat şi în trecut "că se poate".

"UE trebuie să elibereze 1 miliard de euro în România, pe baza unor performanţe, iar FMI să elibereze o mare cantitate de bani în luna decembrie. Ei nu o fac decât dacă vom arăta că am respectat ce am spus", a arătat Croitoru, citat de NewsIn.

Economistul a adăugat că, dacă partidele "vor spune nu la nesfârşit", atunci "e clar că nu voi putea forma majoritatea necesară şi atunci evident nu o să fiu eu şeful guvernului". "Dar, uitându-ne la cifre, argumente, cu suficient timp şi răbdare, poate reuşesc să-i conving", a adăugat Croitoru.

Croitoru a mărturisit că şeful BNR, Mugur Isărescu, "a avut o părere foarte bună" despre desemnarea sa ca premier.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite