Criza politică ne împinge în rând cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Comisiei  de la Veneţia s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu

Comisia de la Veneţia verifică respectarea statului de drept în România. O procedură similară a vizat Ungaria şi ne apropie de state precum Albania, Armenia, Azerbaidjan, Moldova sau Ucraina.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor întocmi un raport despre România, în urma unei vizite de două zile care a început ieri.„Ni s-a cerut de către secretarul general al Consiliului Europei să stabilim ceea ce s-a întâmplat recent în această ţară în privinţa respectării principiilor statului de drept şi principiilor europene", a explicat Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia, într-o  întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu.

Verificările întreprinse de Comisia de la Veneţia echivalează cu plasarea României în categoria a doua din punct de vedere al democraţiei în Europa. O primă categorie ar fi a ţărilor care beneficiază de documente cu caracater neutru - de exemplu un raport despre legislaţia electorală din Norvegia.

O a doua categorie, în care intră, practic, şi România, este reprezentată de ţări în cazul cărora se semnalează unele probleme - cum ar fi modificarea legii Curţii Constituţionale de către guvernul Ungariei. În alte cazuri, Comisia a acordat asistenţă pentru organizarea corectă a alegerilor - de exemplu în Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova sau Ucraina. Pentru a-şi realiza raportul, reprezentanţii Comisiei s-au întâlnit cu mai mulţi oficiali de la Bucureşti, implicaţi în evenimentele din această vară.

O primă întâlnire a fost cu judecătorii Curţii Constituţionale, instituţie al cărui preşedinte, Augustin Zegrean, a sesizat Comisia în legătură cu derapajele Puterii de la Bucureşti.

Printre temele discutate s-au numărat  modificările legislative referitoare la verificarea ordonanţelor de urgenţă,  hotărârilor Parlamentului sau avizul consultativ pe propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Experţii Comisiei de la Veneţia au fost informaţi, la întâlnirea cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.

Traian Băsescu pune tunurile pe USL

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei, că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut „un lanţ de abuzuri" în perioada 3-6 iulie.

Şeful statului a dat drept exemple demiterea Avocatului Poporului sau  emiterea unei ordonanaţe a guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale. El a explicat că o parte a acestor abuzuri au fost corectate ulterior de celelalte instituţii ale statului, inclusiv de Curtea Constituţională. Şeful statului a adăugat  că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului - CC, Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

Premierul Victor Ponta a susţinut în discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.

Ce este Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional.  Comisia numără 58 de state membre - cele 47 de state membre ale Consiliului Europei plus  Kârgâzstan din 2004, Chile din 2005, Republica Coreea din 2006, Maroc şi Algeria din 2007, Israelul din 2008 , Brazilia şi Peru din 2009, Tunisia şi Mexic din 2010 şi Kazahstan din 2012. Belarus are calitatea de membru asociat şi sunt şase observatori ( Argentina, Canada, Sfântul Scaun, Japonia, Statele Unite şi Uruguay).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite