Criză în PNŢCD. Poate ultima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţărăniştii sunt pe punctul de a rata a treia oară intrarea în Parlament, însă luptele interne începute acum opt ani continuă. Vechii lideri ai partidului vor capul preşedintelui Miluţ

Ţărăniştii sunt pe punctul de a rata a treia oară intrarea în Parlament, însă luptele interne începute
acum opt ani continuă. Vechii lideri ai partidului vor capul preşedintelui Miluţ şi instalarea lui Radu Sârbu

Sancţiunile aplicate filialelor de conducerea PNŢCD îi aruncă pe ţărănişti într-o nouă criză. Ar putea fi ultima.

Speranţele PNŢCD de a reveni pe prima scenă politică s-au spulberat după scrutinul din iunie, având în vedere procentele obţinute - 0,96% la primari, 1,20% la consilieri locali, 0,98% la preşedinţi de CJ şi 1,05% la consilieri judeţeni.

Ca urmare, Biroul Naţional de Conducere al partidului a aplicat sancţiuni în teritoriu, fapt ce i-a nemulţumit profund pe cei vizaţi. Liderii a 27 de organizaţii au pus la cale un congres extraordinar la 24 august, unde vor încerca înlăturarea preşedintelui Marian Petre Miluţ şi a prim-vicepreşedintelui Aurelian Pavelescu. Nemulţumiţii s-au grupat în jurul primarului municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, al cărui fief electoral a rămas singurul semnificativ pentru ţărănişti.

Totuşi, Ciuhandu a anunţat că nu intenţionează să revină la conducerea formaţiunii. El a renunţat la şefia
PNŢCD în favoarea lui Miluţ, la începutul lui 2007, precizând că vrea să se dedice muncii de edil.

"Schismaticii" îl aşteaptă pe Radu Sârbu

Ţărăniştii care vor schimbarea actualei conduceri a formaţiunii îl susţin pe fostul preşedinte al FPS, Radu Sârbu, care şi-a anunţat candidatura la congresul din 24 august, deşi are probleme cu procurorii DNA.

Pe de altă parte, preşedintele de onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu, a adresat o scrisoare deschisă membrilor şi simpatizanţilor partidului prin care îşi exprimă sprijinul pentru organizarea unui congres extraordinar.

Chiar şi surorile seniorului ţărănist Corneliu Coposu, Rodica Coposu şi Flavia Bălescu, au cerut public acest lucru. "Credem că sunt necesare o analiză temeinică a cauzelor nereuşitei atingerii obiectivelor electorale, stabilirea unui plan de acţiune realist, precum şi schimbarea radicală a manierei de conducere de la vârful partidului", se arată în scrisoarea celor două.

În schimb, fosta disidentă Doina Cornea i-a sfătuit pe ţărănişti să nu accepte organizarea unui congres extraordinar înainte de parlamentare. "Riscul este scindarea PNŢCD. Nu ştiu cum vom supravieţui", spune Cornea.

Liberalii, singura salvare

Ambele tabere sunt de acord într-o singură privinţă: PNL şi Călin Popescu Tăriceanu pot fi "colacul de salvare" al PNŢCD.

Nuanţele intervin şi în această chestiune, întrucât actuala conducere ar merge pe listele electorale ale liberalilor, în vreme ce vechii ţărănişti ar vrea ca întreg partidul să fie "tractat" de PNL, în contul mâinii întinse la alegerile din 1996.

Candidatura câtorva ţărănişti pe listele PNL este fatală pentru PNŢCD atât juridic, dar mai ales politic
Flavia Bălescu
şi Rodica Coposu,
surorile seniorului Corneliu Coposu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite