Criticii lui Boc au găsit sprijin în conducerea PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Inamicii“ premierului, pe care şeful statului i-ar fi dat afară din partid, au primit mesaje de încurajare din partea mai multor lideri democrat-liberali. Voinescu nu se mai gândeşte să demisioneze. Lipsa de comunicare şi neimplicarea în viaţa PDL, de care dau dovadă Boc şi echipa sa, sunt acuzele pentru care unii democrat-liberali îi susţin pe disidenţi.

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda, cunoscut pentru declaraţiile sale acide la adresa premierului Emil Boc şi a miniştrilor săi, a pledat în favoarea deputatului Sever Voinescu, europarlamentarului Cristian Preda şi a senatorului Radu F. Alexandru şi i-a transmis lui Boc mesajul: „Autoritatea - o ai sau nu!"

Mai citiţi şi:

Emil Boc ar putea ordona descentralizarea în învăţământ

Potrivit lui Preda, „cei de la Guvern, în frunte cu Boc" nu au motive să fie supăraţi pentru declaraţiile unor colegi, în condiţiile în care ei „nu se deranjează să discute la partid deciziile Executivului". „Noi nu ne-am supărat că aflăm de la televizor despre deciziile Guvernului. Ei de ce s-ar supăra că sunt criticaţi public?! Oricum, autoritatea e sau nu e, nu poate fi ştirbită prin poziţii la televizor!", a declarat vicepreşedintele PDL pentru „Adevărul".

„Noi aflăm din spaţiul public, nu din interior ce hotărâri se iau în Executiv, nu am văzut pe nimeni prezentând un program de guvernare pe termen mediu", a mai comentat Preda. Nici şefa femeilor democrat-liberale, deputatul Sulfina Barbu, nu crede în soluţia excluderii vocilor critice din partid. „Eliminarea celor trei ar fi o pierdere pentru partid. Trebuie să se ţină cont şi de unde au plecat declaraţiile lor", a avertizat Barbu.

Sulfina barbu: „ne trebuie o Conducere interimară"

În opinia deputatului PDL, motivele care au stat la baza criticilor se referă la faptul că cei mai importanţi oameni din conducerea partidului, inclusiv preşedintele acestuia, sunt şi în Guvern şi nu mai au timp şi pentru treburile de partid. În plus, oamenii noi nu sunt consultaţi la deciziile din partid, nici măcar europarlamentarii.

„PDL este ca un copil care a crescut, dar care poartă aceleaşi hăinuţe. Avem nevoie de o conducere interimară, din care să facă parte, alături de cei vechi, şi lideri noi, care să aibă un cuvânt important de spus în partid", a mai arătat Barbu.De acord cu excluderea criticilor nu este nici vicepreşedintele Cristian Boureanu, care recomandă însă ca cei trei să-şi spună părerile într-o şedinţă a conducerii partidului. „Cristian Preda şi Sever Voinescu au puţină experienţă în politică, ar trebui să explice motivele ieşirilor lor", a susţinut Boureanu.

Sever Voinescu: „Nu abandonez lupta!"

De altfel, deşi ameninţaţi de Traian Băsescu cu excluderea, cei trei democrat-liberali sunt decişi să continue seria declaraţiilor antipremier. La numai o zi după ce se arătase derutat de afirmaţiile şefului statului şi lua în considerare varianta demisiei, deputatul Sever Voinescu a spus ieri că „nu abandonează lupta" şi chiar pregăteşte o acţiune prin care să demonstreze că va continua pe aceeaşi linie.

„Au fost mulţi colegi care m-au felicitat pentru poziţia anti-Guvern şi cred în necesitatea unor schimbări profunde în partidul ăsta", a declarat Voinescu. Şi europarlamentarul Cristian Preda a scris pe blog că îşi menţine reproşurile aduse Executivului sau PDL.

Critic la adresa democrat-liberalilor a fost şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. El a declarat ieri, într-o discuţie online cu cititorii Ziare.com, că ar fi „uşor ridicol" ca PDL, „un partid care a ajuns la 15%", să mai aibă şi „aripi", adăugând că impresia lui este că în sediul central al partidului „bate vântul".

Comentariu: „Criticii, încurajaţi de Băsescu"

Cristian Pârvulescu, analist politic

„Băsescu i-a încurajat de-a lungul timpului pe criticii lui Boc, netransmiţându-le mesaje să-şi schimbe atitudinea. Considerându-se împuterniciţi de preşedinte, atât fostul său consilier Cristian Preda, cât şi purtătorul de cuvânt al campaniei pentru Cotroceni, Sever Voinescu, reprezentanţi ai grupării Bruxelles, au prins curaj în declaraţiile critice la adresa Guvernului.

Radu F. Alexandru a fost o victimă colaterală, care a deranjat nu pentru că a atacat partidul, ci pentru că i-a reproşat preşedintelui anumite erori de comunicare. De fapt, Băsescu a atacat grupul Bruxelles, care a pierdut deja bătălia pentru supremaţie în partid, nereuşind să-i atragă pe militanţi, baza partidului. În lipsă de alternativă, aceştia s-au orientat către Blaga-Videanu-Berceanu şi chiar Boc, de partea cărora s-a arătat şi Băsescu."

Boc: „După cartonaşul galben ştiţi ce urmează!“

Premierul Emil Boc a lăsat de înţeles aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, că ia în calcul excluderea celor care au avut opinii critice la adresa lui şi a partidului. „Înainte de o decizie am avut o discuţie între patru ochi cu Cristi Preda. După cartonaşul galben ştiţi ce urmează!", a declarat Boc. Acesta a adăugat că a preferat să lase mai lejeră disciplina de partid şi să pună unitatea PDL înaintea propriului interes.

În privinţa atitudinii de supunere faţă de preşedintele Traian Băsescu, invocată de mai mulţi parlamentari PDL, Boc a afirmat că a fost şi este partener în relaţia cu şeful statului. Întrebat dacă se consideră un lider politic de sacrificiu, acesta s-a comparat cu alţi politicieni europeni, precum premierul spaniol José Luis Rodíguez Zapatero, preşedintele francez Nicolas Sarkozy sau cancelarul german Angela Merkel.

Comentariu: „Replici de vacanţă"

Daniel Barbu, analist politic

„Cuvintele rostite în spaţiul public de diverse personaje sau îndemnurile exprimate nu au forţa să modeleze PDL, nu vor avea urmări. Oricum, criticii lui Boc nu vor fi excluşi din partid şi nici nu vor pleca, pentru că nu este, de fapt, o miză politică în toată această încrengătură de declaraţii. Sunt doar expresii de vară, schimburi de idei. Scopul acestora este să dea impresia că există oarecare viaţă şi în PDL, în ciuda aparenţelor şi a declinului în preferinţele publicului, oglindit de sondajele de opinie. Dar este vacanţă, lumea se relaxează şi spune lucruri fără importanţă. În ceea ce-l priveşte pe şeful statului, tot ceea ce spune el este irelevant, se poate schimba în câteva zile, ne-a dovedit-o de multe ocazii. Nu a fost vorba de o abilitate tehnică a sa de a transmite anumite semnale."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite