Cristian Preda: ”Propunerea formulată de președinte strică nunta pe care o pun la cale partidele din USL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Preda, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, scie, pe blogul său, că propunerea formulată liderilor USL de către şeful statului, vineri seară, "strică nunta" pe care o pun la cale de multă vreme partidele din Uniune.

”Traian Băsescu le-a scris liderilor USL că e gata să demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidențiale și legislative de anul acesta să se țină simultan. Condiția? Participarea USL la revizuirea Constituției, punând în aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de președinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma să aibă loc pe 10 iunie.
Propunerea formulată de președinte strică nunta pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL. E o nuntâ bizară: cu trei miri și o singură promisiune, adică debarcarea lui Băsescu. Useliștii se pregăteau să transmită publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt conținut politic”, scrie Cristian Preda.

Potrivit europarlamentarului, Băsescu ” îi obligă” pe membrii USL să se pronunțe în patru chestiuni esențiale, care vizează aspecte ale regimului, dar și opțiuni strategice. Acestea sunt: ”1. trecerea la unicameralul cu 300 de aleși vizează relația cu cetățeanul, fiind vorba despre punerea în aplicare a rezultatului celor două consultări referendare din 2009; 2. participarea la revizuire înseamnă renunțarea la boicotul început acum câteva luni; 3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, în ziua în care se țin alegerile locale, prelungește o tradiție începută cu referendumul din noiembrie 2007, când a avut loc primul scrutin pentru PE, și continuată cu consultarea din ziua primului tur al prezidențialelor din 2009, dar ar fi și ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ; 4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004.”

Preda precizează că Traian Băsescu a mai propus fiecare dintre aceste patru lucruri.
"Acum le-a pus împreună, obligând USL să dea tot atâtea răspunsuri. Vrea USL să urmeze orientarea dată de voinţa cetăţenilor? Participă la legislativ sau chiuleşte? Acceptă nu consultarea referendară, ci o schimbare a Constituţiei? Vrea cineva - Crin Antonescu, în special - să intre în cursa prezidenţială cu doi ani mai devreme? Dacă Ponta & sateliţii săi nu vor da toate răspunsurile aşteptate (spunând de pildă că-i interesează doar cea de-a patra întrebare a lui Băsescu) sau dacă vor recurge la practica diminuării prin insultă a şefului statului, lansarea electorală a USL va avea un aer foarte trist. Candidaţii urcaţi pe scenă vor semăna cu nişte nuntaşi obosiţi, care dansează deşi nu aud nicio muzică. De fapt, muzica nu s-a oprit niciodată", scrie Preda.


Şeful statului cere liderilor USL ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite