Reţeta lui Preda pentru coabitarea externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Preda notează pe blogul personal, că, dacă premierul Victor Ponta "acceptă să asume rolul însoţitorului" preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European, atunci "coabitarea poate arăta decent la nivel european".

"Înţeleg dintr-o relatare de presă că V.Ponta e dornic să participe la Consiliul European din 23 mai. Tratatul Uniunii Europene menţionează că în Consiliul cu pricina participă şefii de stat sau de guvern. Textul nu spune «şi», ci «sau». E avută în vedere, de bună seamă, acoperirea distincţiei dintre regimurile parlamentare (care trimit în Consiliu şeful guvernului) şi cele semi-prezidenţiale (inspirate de modelul francez) sau prezidenţiale (ar trebui folosit singularul, fiindcă în UE există un singur regim prezidenţial, şi anume cel cipriot)", scrie Preda pe blogul său.

Europarlamentarul PDL menţionează că Regulamentul de procedură al Consiliului indică, de asemenea, faptul că reprezentantul unei ţări "poate fi însoţit de un ministru, aşa cum şeful Comisiei Europene poate fi acompaniat de un comisar".

"Uşa sălii nu se închide, deci, în nasul unui eventual al doilea român care ar vrea să intre în Consiliu", adaugă Preda.

El menţionează, de asemenea, că există precedentul, explicând că, în ultimele două decenii, Franţa şi Polonia au venit în Consiliu şi cu preşedintele, şi cu premierul.

" Traian Băsescu ar putea fi însoţit de Victor Ponta la Consiliul European. România va avea însă doar un vot. Aş adăuga şi faptul că ea nu poate vorbi decât cu o singură voce. Pentru a evita situaţii penibile, e nevoie - evident - de o negociere inteligentă şi, aş adăuga, elegantă. Ţinând seama că nu e prea experimentat în chestiuni europene, i-aş oferi lui V.Ponta o sugestie pentru discuţia pe care ar trebui s-o aibă cu preşedintele Băsescu", scrie Preda.

"L-aş cita, mai precis, pe fostul preşedinte francez Francois Mitterrand care, în timpul coabitării cu premierul Jacques Chirac, declara presei, într-o situaţie similară: «Franţa vorbeşte pe o singură voce şi tocmai aţi auzit-o». Sper că V.Ponta va aprecia că i-am citat un socialist...", mai adaugă eurodeputatul.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, că are programată pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care va clarifica modul în care se vor implica Preşedinţia şi Guvernul în politica externă a ţării, arătând că nu este bine ca în acest domeniu să se vorbească "pe două voci".

Ponta anunţase anterior, la Bruxelles, că va discuta cu preşedintele Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, arătând că nu va contesta atribuţiile şefului statului în politică externă, dar că problemele UE nu mai aparţin exclusiv de acest domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite