Pîrvulescu: Miza USL este suspendarea preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, a arătat, pentru Adevărul, că scopul legii electorale, propuse de USL şi votată astăzi în Parlament, este scoaterea preşedintelui Traian Băsescu din viaţa politică.

„În cazul în care această lege va fi declarată constituţională, USL va ajunge la o reprezentare de 70-80% în Parlament, iar scenariul privind demiterea preşedintelui va căpăta substanţă. Miza acestei legi elctorale iniţiate de USL este scoaterea PDL şi a lui Traian Băsescu din viaţa politică", a declarat Cristian Pîrvulescu.

„Să nu uităm că acest sistem a fost propus de Traian Băsescu. Acum, sistemul este folosit împotriva lui. Preşedintele Băsescu a semănat vânt şi a cules furtună", a adăugat Pîrvulescu, cu privire la implicaţiile politice ale acestui sistem electoral.

Politologul este de părere că legea votului uninominal „pur", votată de Parlament, va fi declarată neconstituţională.

„Cred că legea votată astăzi va fi declarată neconstituţională. Am îndoieli că într-o ţară democratică, în secolul XXI, se poate accepta ca doar cei care au votat cu câştigătorul să fie reprezentaţi în Parlament, iar ceilalţi nu. Noi nu avem tradiţia Marii Britanii, în care acest sistem elecoral funcţionează de multă vreme", a arătat Pîrvulescu.

Absenţă la urne

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia a mai adăugat că, sistemele majoritare într-un singur tur de scrutin nu aduc oamenii la vot. „Ce legitimitate poate să aibă un Parlament format prin votul celei mai mari minorităţi?", se întreabă politologul.

Referitor la amendamentul potrivit căruia minorităţile primesc un loc în Parlament dacă depăşesc 7% din populaţia unui judeţ, în cazul în care candidaţii lor nu câştigă colegiul, politologul a declarat că „acesta este un cadou pentru UDMR, ca să nu depună contestaţie la Curtea Constituţională".

Cristian Pîrvulescu a subliniat că în judeţele în care maghiarii reprezintă minoritatea se crează o inegalitate.

„În cazul în care candidaţii comunităţii magiare nu vor câştiga colegiul, vor fi totuşi reprezentaţi în Parlament, în timp ce românii care nu au votat candidatul de pe primul loc nu vor fi deloc reprezentaţi", a spus acesta.

„Toţi cetăţenii care participă la vot merită să fie reprezentaţi", a conchis Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite