Cristian Diaconescu la RFI: „Voi merge la Haga pentru a discuta despre aderarea României la Schengen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe al României
Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe al României

Cristian Diaconescu, a declarat, la RFI, în primul său interviu de la preluarea postului de ministru de Externe că va merge la Haga pentru a discuta cu omologii săi şi cu parlamentarii olandezi despre aderarea la Spaţiul Schengen, menţionând că, din câte ştie, există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.


Noul şef al diplomaţiei române a precizat că 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni, la rândul, lor în România şi a cerut Olandei „să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen".

Întrebat cum va convinge Olanda să nu mai blocheze accesul României în Spaţiul Schengen, Diaconescu a răspuns: „N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese".

Diaconescu a menţionat că argumentele României au fost foarte corecte, performanţa tehnică a fost expertizată şi constatată a fi îndeplinită de către structurile Comisiei Europene, inclusiv de inspectorii olandezi. Întrebat când estimează că va intra România în Schengen, ministrul a răspuns că potrivit estimării sale, „o decizie corespunzătoare se va lua în anul 2012".

Cristian Diaconescu a declarat că va face o vizită la Haga, nu numai pentru a discuta cu omologii, dar şi pentru a merge în Parlamentul olandez, pentru că „decizia în ceea ce priveşte mandatul Executivului se ia foarte consecvent în acea ţară în Parlamentul olandez".

Diaconescu va evalua votul prin corespondenţă, înainte de a se pronunţa

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, noul ministru de externe a declarat miercuri, la RFI, că dreptul românilor din străinătate de a vota nu poate fi neglijat, dar se va pronunța asupra proiectului legii votului prin corespondență după ce va face o evaluare.

„Este o chestiune de principiu şi acest lucru cred că trebuie să fie cât se poate de clar tuturor vectorilor politici româneşti. Românii din afara ţării doresc să rămană implicaţi in viaţa politică şi democratică românească, ceea ce este foarte bine şi foarte util. Nu putem neglija dreptul lor de a se exprima şi rolul instituţiilor statului este să faciliteze realizarea acestui drept", a spus Diaconescu.

Priorităţile de politică externă nu vor fi „extrem de deosebite" de ale predecesorului

Noul şef al diplomaţiei române a subliniat că priorităţile de politică externă nu vor fi „extrem de deosebite" de cele ale predecesorului său, Teodor Baconschi, căruia i-a mulţumit pentru întreaga activitate şi pentru modul de gestionare a relaţiilor internaţionale.

„Nu vreau să încep prin a schimba. Prima zi de muncă este evident de evaluare. Sunt convins că sunt lucruri care pot fi continuate cât se poate de rapid. Priorităţile nu vor fi nici extrem de deosebite, nici altele decât cele care au funcționat şi până acum şi care au fost în mod categoric gândite de fostul ministru şi de întreg personalul al MAE", a precizat noul ministrul de Externe.

Cristian Diaconescu a mai declarat în interviul acordat RFI că nu va întâmpina dificultăţi în a fi şi preşedinte al UNPR, şi ministru de externe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite