Cristian Diaconescu: Încercăm să recuperăm tezaurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, în emisiunea „După 20 de ani", la Pro Tv, că agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie „upgradată" după alegerea lui Putin, în funcţia de preşedinte. România se aşteaptă ca Rusia să aibă o atitudine mult mai nuanţată în ceea ce priveşte vecinătatea la Marea Neagră, Dunărea, dar şi securitatea zonei.

„În ceea ce priveşte aspectele politice, cred că lipseşte deocamdată de pe agenda bilaterală tema legată de chestiunile politice şi de securitate ale regiunii. Suntem vecini la Marea Neagră, avem o Strategie a Dunării a UE, unde România şi Austria sunt şefi de filă şi faţă de care Federaţia Rusă e interesată, ca să nu mai vorbim de alte proiecte care ţin de securitatea zonei. Deci, din acest punct de vedere, cred că agenda politică trebuie upgradată", a spus Diaconescu.

Ministrul de Externe a explicat că relaţia culturală bilaterală ar trebui „să dea un semnal mai bun", însă că relaţiile economie ruso-române sunt „foarte bune", având în vedere că schimburile comerciale au crescut cu 37%. Diaconescu a subliniat că, în privinţa relaţiei României cu Gazprom, negociere economică nu trebuie să interfereze cu cea politică.

Nu există concesii între planul economic şi cel politic în relaţia cu Gazprom

„Este o chestiune de principiu aici, eu merg pe ideea de a ţine departe nivelul negocierii economice de nivelul negocierii politice pentru că nu vreau să interferez cele două paliere sub nicio formă. Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii între planul economic şi planul politic. Sub nicio formă. Planul politic funcţionează pe principii de egalitate", a spus Diaconescu.

Încercăm să recuperăm tezaurul românesc de la Moscova

Totodată, Diaconescu a arătat că partea română încearcă reluarea activităţii comisiei mixte referitoare la tezaur, adăugând că nu poate da multe detalii despre funcţionarea acesteia pentru că trebuie întrebaţi preşedinţii român şi rus ai comisiei, care nu sunt „guvernamentali", ci din „zona societăţii civile, academice".

Diaconescu a arătat că dovada că tezaurul românesc mai există în Rusia este reflectarea subiectului în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003.

„O dovada juridică, eu la acest lucru mă pot referi. Reflectarea în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003 a faptului că tezaurul există, tocmai de aceea s-a înfiinţat şi o comisie interguvernamentală între cele două ţări, ca să evalueze acest tezaur", a mai spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite