Diaconescu: O decizie a Parlamentului privind reprezentarea externă va crea un precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că un vot al Parlamentului privind reprezentarea externă va crea un precedent, iar constituţionalitatea unei decizii în sensul reprezentării la Consiliul European de către premier ar fi pusă la îndoială.

"Capacitatea şi legitimitatea preşedintelui României este acreditată în afară. Este extrem de important de evitat o polemică pe această temă. Din punctul de vedere al Parlamentului, trebuie să vedem pe ce procedură şi mecanism democratic se poate face un vot, într-un sens sau altul. Orice astfel de vot trebuie analizat în comisiile parlamentare. O lege ex abrupto nu ştiu să existe. Pe de altă parte, din câte am înţeles, premierul a solicitat prezentarea unei expuneri. Mi se pare în regulă. Sigur, nu putem pune în problematică Parlamentul. Nu am mai auzit până acum, dar dacă Parlamentul va decide cine va reprezenta România pe plan extern va crea un precedent", a declarat Diaconescu miercuri seară la TVR Info.

El a apreciat că, în cazul în care Parlamentul va decide că premierul va reprezenta România la Consiliul European, "constituţionalitatea" unui astfel de vot va fi pusă la îndoială, însă nu a precizat care va fi reacţia Preşedinţiei într-o astfel de situaţie.

Cristian Diaconescu a spus că preşedintele Traian Băsescu doreşte să participe la Consiliul European, iar, conform Tratatului de la Lisabona, România are un singur scaun la masa reuniunii.

Întrebat de ce preşedintele nu a intervenit până acum public pe această temă, Diaconescu a arătat că "nu a considerat oportun".

"Pentru că nu a considerat oportun şi necesar să angajeze piaţa politică internă pe o astfel de temă. Este, cum să vă spun, dreptul suveran al preşedintelui, cu atât mai mult cu cât, în situaţia în care ne aflăm, reprezentarea sa şi modul în care a angajat România în diverse decizii de până acum ale Consiliului European nu au avut niciun fel de dificultate de a fi acceptate şi, totodată, de a fi puse în aplicare", a mai spus Diaconescu.

În 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declaraţie privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la şedinţele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe şeful statului sau primul-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite