Cristian Preda: Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Antonescu își reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu-i este favorabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda
Cristian Preda

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a scris pe blog că preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat aseară la un post TV ceea ce el anticipase în urmă cu câteva zile şi anume că referendumul nu se poate invalida cu cinci voturi la patru.

,, Pe 9 august, scriam pe acest blog că (..) nu e exclus ca ultima dezbatere în privința referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?. Vineri seara, Crin Antonescu a confirmat așteptarea pe care o aveam. Senatorul panelist s-a pronunțat în privința deciziei CCR, afirmând că nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru ”, scrie Preda pe blogul său.

Trei lucruri ar fi de spus pe marginea acestei declarații, potrivit lui Preda, pe care le redăm integral mai jos:

1. ,,Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu își reconfirmă disprețul față de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În același timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Așa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparențele C. Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preț la Cotroceni decât de detensionarea situației actuale. În ceea ce mă privește, consider că textul legii referendumului e de citit în felul următor: dacă nu există minimum 6 judecători care să considere că votul popular a confirmat – în condiții de perfectă legalitate, incluzând aici și atingerea cvorumului – decizia Parlamentului de a-l suspenda pe T.Băsescu, vacanța funcției de președinte încetează.

2. Să luăm, totuși, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părțile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la București că, în condițiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneția ar putea juca rolul unui “terț care validează”. E foarte posibil ca experiența Comisiei de la Veneția și ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curții Constituționale din România să fi figurat pe agenda discuțiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta și Antonescu. Declarațiile președintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce privește referendumul. Întrebarea legitimă care se naște e dacă aliatul său Victor Ponta are același punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marți, când CCR a fixat ședința mult-așteptată. O eventuală consultare a Comisiei de la Veneția ar da – cred eu – un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: precedente existente în alte Curți constituționale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneția să considere că o decizie a CCR de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendarâ.

3. Să luăm însă în seamă și varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C.Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituțiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii și/sau delegitimarea deciziei CCR, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluții – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că șansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt “infime”. Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituțională: Parlament care nu se reunește pentru a putea lua act de decizia CCR; președinție interimară prelungită sine die; guvern în funcție până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absența legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă președintelui interimar Constituția îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos”.

În încheiere, Preda se întreabă retoric dacă mai poate opri cineva acest tăvălug, răspusul fiind: ,,Eu cred că da”.

Plenul Curţii se reuneşte marţi, 21 august, pentru a valida/invalida referendumul din 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite