Cristian Preda se opune Parlamentului unicameral al lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PDL Cristian Preda se alătură Opoziţiei care pledează pentru menţinerea Parlamentului bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. Chiar dacă nu îmbrăţişează formula exactă a numărului de deputaţi şi senatori propusă de USL, democrat-liberalul spune însă că varianta păstrării celor două Camere, cu delimitarea clară a atribuţiilor este mult mai benefică, indiferent de rezultatele referendumului convoca

În vreme ce USL propune un Parlament cu 216 deputaţi şi 109 senatori, Cristian Preda doreşte ca viitorul for legislativ să fie alcătuit din 282 de deputați și 32 de senatori care să reprezinte cele opt mari judeţe care ar urma să fie înfiinţate prin noua lege a organizării administrative. Astfel, Senatul ar urma să se ocupe doar de problemele ce ţin de administraţie.

"Dincolo de argumentul tradiției, important și el, cred că o cameră nu e de ajuns pentru o bună reprezentare. Știu că al doilea referendum din 2009 a avut ca temă renunțarea la bicameralism, dar consider că e posibilă găsirea unei soluții alternative. Așa s-a întâmplat și după referendumul din 2007, care privea modul de vot: s-a ales până la urmă o soluție diferită de cea pentru care votase o majoritate covârșitoare dintre cei veniți la urne" explică Preda, într-o postare pe blogul său.

"Știu și că în 2007, spre deosebire de 2009, referendumul nu a fost validat. Sunt conștient că o asemenea obiecție e serioasă. (...) Cetățenii așteaptă o soluție echilibrată și rațională, iar dacă o vor avea și ea va fi diferită de rezultatul referendumului, sunt convins că vor fi mai degrabă recunoscători celor care au formulat-o decât dezamăgiți că nu e 100% cea de acum 2 ani", mai spune democrat-liberalul.

Preda se arată însă sceptic că va exista un dialog real între forţele politice parlamentare pentru a se ajunge la un rezultat în privinţa reformei parlamentare.

O variantă similară privind structura Parlamentului era susţinută cândva şi de colegul său de partid, Valeriu Stoica, pe vremea când acesta era însă preşedintele PNL.

Guvernul a elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei care a fost trimis Preşedinţiei în urmă cu un an. Traian Băsescu a remis proiectul Consiliului Legislativ pentru avizare abia săptămâna trecută. Principalele prevederi vizează introducerea Parlamentului unicameral, Băsescu susţinând că Legislativul este obligat să ţină cont de rezultatele referendumului din 2009.

Pentru revizuirea Legii fundamentale este nevoie de susţinerea a două treimi din numărul total al parlamentarilor, ceea ce ar însemna un consens între Putere şi Opoziţiei. Abia apoi, proiectul trebuie aprobat printr-un nou referendum, pe care Băsescu vrea să-l organizeze odată cu alegerile locale din 2012.. Formula promovată de USL şi de Cristian Preda nu necesită modificarea Constituţiei, ci doar amendarea legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite