Ce spun analiştii despre soarta PDL şi a premierului Boc după Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Cristian Pârvulescu anticipează că, după realegerea lui Emil Boc în fruntea partidului, PDL va rămâne la guvernare şi nu se va scinda. În opinia sa, o eventuală schimbare a lui Emil Boc din fotoliul de premier se va produce „nu foarte repede" deoarece democrat-liberalii se tem că nu vor putea aduna voturile necesare pentru a trece prin Parlament noul prim-ministru.

Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro Democraţia, a explicat pentru „Adevărul" că o consecinţă a menţinerii lui Boc la şefia PDL ar putea fi plecarea unor oameni din partid. „Nu se va rupe, dar vor fi unele pierderi. PDL va încerca însă să se stabilizeze, dar bătălia va fi în continuare condusă de la Cotroceni", a detaliat analistul.

În privinţa eventualităţii ca premierul Emil Boc să-şi depună mandatul la sugestia şefului statului, Pârvulescu a răspuns: „Nu cred că se va întâmpla foarte repede. Majoritatea în Senat deja s-a schimbat, iar toate voturile necesare validării noului premier în Parlament se vor obţine destul de greu. Pe de altă parte, dacă se doreşte schimbarea prim-ministrului, ar trebui bătut fierul cât e cald. Dar va depinde de decizia de la Cotroceni".

Cristian Pârvulescu mai spune că şansele PDL de a se debarasa de capitalul de imagine negativ lăsat de Emil Boc prin aducerea unui nou premier depind de mai multe variabile. „Va conta ce personalitate are noul prim-ministru, cât de atacat va fi chiar din propriul partid pentru a fi scos îap ispăşitor dar şi situaţia economică a ţării", a afirmat analistul politic.

Andrei Ţăranu: „Realegerea lui Boc va continua trendul descendent al PDL"

Profesorul de politologie Andrei Ţăranu este de părere că rămânerea lui Boc în fruntea democrat-liberalilor va determina un număr mare de plecări din filialele judeţene şi pierderea de procente în sondaje. În privinţa eventualei înlocuiri a lui Emil Boc de la Palatul Victoria, analistul ia în calcul rămânerea acestuia în funcţie.

„PDL nu se va rupe, dar cred că vor urma transferuri masive de la organizaţiile din judeţe, fie spre Opoziţie, fie spre un partid nou apărut. Poate fi vorba de un număr relativ mare de oameni care vor vrea să-şi maximizeze şansele în prespectiva viitoarelor alegeri locale. Totuşi, nu cred că de la vârful partidului, dintre parlamentari vor pleca mulţi", a declarat pentru „Adevărul" Andrei Ţăranu.

Politologul consideră că PDL va continua să scadă în sondaje cu Emil Boc în frunte, însă nu creditează soluţia înlocuirii cu un premier tehnocrat. Mai mult, Ţăranu vorbeşte despre varianta rămânerii în fotoliul de premier a lui Boc, datorită susţinerii venite din interiorul PDL. „S-ar putea ca venirea unui prim-ministru tehnocrat să nu fie pe placul democrat-liberalilor. Un premier tehnocrat nu le garantează accesul la resurse, ceea ce înseamnă că ei ar pierde foarte mult dacă ar vota pentru înlocuirea lui Boc. Iar Boc a câştigat şefia partidului tocmai pentru că era premier", a explicat Ţăranu.

Zoe Petre: „Nu văd de ce s-ar schimba ceva în PDL"

Analistul politic Zoe Petre nu vede posibilă ruperea PDL, ci doar „migrări izolate" ale unor democrat-liberali. Cât priveşte o posibilă înlocuire a premierului Emil Boc, Zoe Petre crede că acesta va rămâne în funcţie „până când nu se va mai putea".

„Bănuiesc că trendul descendent al PDL va continua. Atât timp cât nu s-a făcut nicio schimbare la nivel de politici interne ale partidului, nu văd de ce s-ar schimba ceva. Cred că vor urma nişte migrări izolate din PDL, dar nu cred că partidul se va rupe pentru că un om care s-a dedicat timp de 20 de ani unei formaţiuni nu se dă bătut aşa de uşor", a declarat pentru „Adevărul" Zoe Petre.
Pe de altă parte, analistul crede că ideea înlocuirii lui Emil Boc cu un premier tehnocrat pare abandonată. „Emil Boc nu este premierul unui partid, ci al unei coaliţii, or înlocuirea sa ar face dificilă refacerea raporturilor între parteneri. În plus, e greu de trecut prin Parlament un nou Guvern. Iar o astfel de schimbare presupune câteva luni de nefuncţionare a ministerelor, după cum spun chiar şi voci din PDL. Cred că Emil Boc va rămâne în funcţie până nu se va mai putea", a explicat Zoe Petre.

Bodgan Teodorescu: „Gruparea lui Blaga aşteaptă la cotitură"

Analistul politic Bogdan Teodorescu vede posibilă votarea moţiunii de cenzură a Opoziţiei de către unii membri ai grupării lui Vasile Blaga, dar se îndoieşte că votul lor va fi suficient pentru debarcarea Guvernului Boc.
„PDL l-a prezentat pe Emil Boc drept cel mai bun premier al României. Atunci de ce să-l schimbe? Nu ştiu dacă se vor aventura să-l înlocuiască pentru că votul pentru învestirea noului Guvern este secret, democrat-liberalii nu vor mai putea fi ţinuţi în bănci ca să nu voteze. Aşa că s-ar putea să apară surprize", a declarat pentru „Adevărul" analistul politic Bogdan Teodorescu.

Acesta spune despre Boc că nu este singurul depozitar al imaginii negative a PDL. „Mai sunt şi alţi democrat-liberali cu imagine proastă şi se regăsesc în conducere. Dacă l-ar schimba doar pe Boc ar însemna că vor o reparaţie de imagine doar aşa, parţială. De fapt, PDL nu este preocupat de imaginea sa negativă", a conchis Teodorescu.

Pe de altă parte, analistul vorbeşte despre gruparea lui Vasile Blaga, care, în opinia sa, s-a dat deoparte şi „aşteaptă la cotitură să plece Boc, să scadă influenţa lui Traian Băsescu şi să-şi reia partidul". „Este însă posibil ca oamenii lui Blaga să caute o soluţie în afara partidului, fie că e vorba de plecări la alt partid, fie că e vorba de votul pentru moţiunea de cenzură. Dar va fi vorba de decizii individuale", a fost de părere Teodorescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite