Antonescu: România va sta în picioare şi nu în genunchi în faţa partenerilor săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, la ”Vorbe grele” că România va reveni şi ”va sta în picioare şi nu în genunchi ca în timpul lui Traian Băsescu” la masa tratativelor cu partenerii săi.

România fără Băsescu

UPDATE 23:15 Întrebat de moderatorul emisiunii cum va arăta România fără Traian Băsescu, președintele interimar a declarat că ”mult mai bine”.

”Mult mai bine, nu știu ce va mai face Traian Băsescu după ce nu va mai fi președinte. A spus că nu va mai face politică, și cred că i-ar fi și domniei sale mult mai bine. Lui Traian Băsescu i-ar sta mai bine nemafiind președinte, pentru că s-a învechit în această postură, nu mai are nimic nou de spus, există o saturație reciprocă. Cred că și domnul Băsescu e supărat pe popor. România, cred că ar fi ca o casă în care nu s-au mai deschis de mult ferestrele și în sfârșit se deschide una și afară este soare și frumos.  Nu spun că o să sedubleze salariile a doua zi după Traian Băsescu, nu spun că vom fi cea mai respectată țară de pe glob, nu spun că vor merge tranvaiele mai bine, spun doar că la nivelul clasei politice și la nivelul tuturor oamenilor care sunt preocupați  viața publică  este măcar șansa unui nou început”.

UPDATE 22:42 Crin Antonescu a reiterat că în cazul în care preşedintele suspendat Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, iese din viaţa politică

”Dacă Traian Băsescu rămâne președinte, plec pentru că din punctul meu de vedere nu mai are rost să continui. Viața politică trebuie să continue.

Eu îmi țin promisiunile, dar Traian Băsescu nu va mai fi președintele României după 29 iulie”.

Ar fi trebuit să cer procurorului general să ia măsurile necesare în cazul scurgerii de informaţii

Preşedintele interimar a declarat că ar fi trebuit să intervină şi să ceară procurorului general să ia măsurile necesare în cazul scurgerilor de informaţii din dosarul procurorilor de la CSM.

"În calitate de preşedinte interimar al României, ieri dimineaţă, eu trebuia să ies public şi să spun aşa: 'Cer Parchetului General, DNA, tuturor instanţelor de anchetă, de urmărire penală ş.a.m.d. să-şi facă datoria, să urmărească la sânge, să aresteze toată lumea pe care trebuie să o aresteze, să asculte pe toată lumea pe care are mandat să o asculte, să nu facă deosebire şi să taie în carne vie, dar în acelaşi timp cer procurorului general al Republicii imediat să ia toate măsurile şi deja să dea pe mâna justiţiei pe procurorul care pentru a nu ştiu câta oară lasă să iasă informaţii dintr-un dosar şi să se ducă la ziarul cutare, la site-ul cutare'. Într-un dosar în cercetare, dacă vorbim de justiţie, nu are voie să se uite preşedintele ţării, procurorul general, şeful DNA, dar ele vin (...), ce-mi trebuie mie în campania electorală, că nu ştiu cine vorbeşte cu primul ministru să-i dea o cafea. Deci astea sunt fapte penale, ieşirea informaţiilor", a spus Antonescu.

El a explicat că nu a adoptat această poziţie, deşi o consideră corectă, deoarece ar fi putut fi acuzat că "pune mâna în gâtul Parchetului".

"Nu am făcut-o pentru că, în ciuda curajului meu, nu vreau să fac rău acestei ţări, pentru că atât aşteptau, atâta aşteptau o asemenea intervenţie care cred că era corectă şi era în favoarea justiţiei, nu pentru obstrucţionarea ei, imediat după o asemenea poziţie ar fi ţipat la toate cancelariile europene: 'Uite ce face Antonescu ca să-i apere pe bandiţi şi pune mâna în gâtul Parchetului' ", a susţinut preşedintele interimar.

De ce scade moneda națională?

UPDATE 22:29 ”România pierde foarte mult în aceste zile. Eu am făcut un apel către domnul Traian Băsescu să nu mai facă rău României.

În România nu există un curent de opinie anti-american sau anti-occidental, România nu are și nu avem nevoie de așa ceva.

Se  petrece un amestec și o confuzie extrordinară între știrile din presa străină care sunt preluate și mestecate în România și invers. Jurnaliștii nu au timp să vadă geneza unor știri, filtrele prin care ele au trecut, dezinformările masive făcute în România de către presa partizană în legătură cu presa străină. Totul a dus la o situație delicată a României. Am convingerea că odată trecută ziua de 29 iulie, lucrurile vor reveni la normal. E adevărat că România pierde foarte mult în aceste zile.

Oamenii să judece, oare scade leul pentru că e Zgonea președinte al Camerei și nu e Anastase sau pentru că din România se inflamează știri, se fac declarații că e lovitură de stat, că mai e sau nu democrație? Eu cred că din al doilea motiv. ”

Frustrările unui om politic

UPDATE 22:2 Preşedintele interimar Crin Antonescu a vorbit despre frustrarea omului politic care a crescut timp de 20 de ani cu valorile occidentale în sânge şi care se află acum în situaţia de a explica unor oameni de valoare din Europa că România nu a devenit un stat democratic în anul 2005.

"Datorită muncii noastre şi eforturilor noastre ţara asta a făcut nişte paşi în democraţie. Suntem (n.r - oameni politici) profund frustraţi atunci când vorbim cu oameni care reprezintă naţiuni şi valori care ne sunt foarte dragi şi care consideră, sincer, ignoranţi, că România democratică s-a născut în 2005, că omul care a inventat valorile occidentale şi care le-a aplicat prima data în România este Traian Băsescu, şi că democraţia, statul de drept şi justiţia în România înseamnă Traian Băsescu şi Macovei" a declarat Crin Antonescu.

"Sunt mulţi vinovaţi pentru chestia asta, şi mulţi dintre ei sunt din interiorul ţării. Unii nu sunt partizanii lui Băsescu. O bună parte suntem vinovaţi noi, cei care nu ne-am preocupat suficient de relaţiile externe".

”Trebuie să ne depășim frustrările, eu le am”.

Crin Antonescu, despre declarațiile cancelarului german

UPDATE 22:18 "Nu ştiu dacă doamna Merkel doreşte să ne dea lecţii. Cred că premierul Ponta a zis foarte bine ce a zis: 'am fost lezat, am fost frustrat pentru că eu, adică domnia sa, în calitate de prim-ministru al României, nu interimar, prim-ministru, nu am fost căutat, nu am fost sunat, cum a fost domnul Băsescu, de către doamna cancelar Angela Merkel'. Era normal să se întâmple asta. Pe de altă parte, lucrurile astea sunt întotdeauna, nu neapărat diplomatic tratându-le, aşa la bunul simţ, sunt momente de neînţelegere"

El a amintit în context, că Angela Merkel a fost în campania electorală din Franţa, unde l-a susţinut "vădit" pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi, totuşi, "primul drum" al noului preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a fost la Berlin, pentru că "este prea importantă relaţia diplomatică".

"Aşa şi noi. Nu este cazul să ne supărăm, este cazul să avem un dialog absolut normal cu Germania doamnei Merkel şi a oricui. Nu cred că este vorba de lecţii de democraţie. Eu cred aici că Germania nu mă strânge nicio haină, ca cea mai puternică ţară a Europei din punct de vedere economic duce cel mai greu şi din povara neliniştilor, adevăratelor nelinişti, care nu sunt legate de Avocatul Poporului din România, ci de euro, ci de Grecia, de ce s-ar putea întâmpla cu partea mediteraneană a Europei. Există o stare de surescitare, o stare de stres. Germania, în general, rezolvă simplu lucrurile astea. Are un set de reguli, are o viziune şi încearcă să o propună, să o impună partenerilor", a mai spus Antonescu.

El a punctat faptul că Germania, care a susţinut Tratatul fiscal al UE, avea în Băsescu un partener.

"Zicea (n.r - Traian Băsescu) da, şi era foarte hotărât. După venirea la Elysee a lui Francois Hollande, până şi lucrurile astea se tulbură. Şi atunci dispariţia, eventual, din funcţia de preşedinte a domnului Băsescu poate să o deranjeze în contextul ăsta pe doamna Merkel care să spună: 'Numai în România nu aveam chef acum de probleme, să vină alt preşedinte sau alt prim-ministru, să vedem ce mai cred şi ăia. Asta, discutând aşa popular' ", a completat Antonescu.

Preşedintele interimar a mai spus că relaţia cu Germania a fost şi rămâne una bună, punctând şi faptul că au existat dezinformări cu privire la convocarea ambasadorului României la Berlin la cancelaria germană.

România va sta în picioare şi nu în genunchi în faţa partenerilor săi

UPDATE 22:15 Crin Antonescu a declarat că România va reveni şi "va sta în picioare şi nu în genunchi ca în timpul lui Traian Băsescu" la masa tratativelor cu partenerii săi.

"În UE a intrat cu bună credinţă vorbesc de ţară, de poporul român. Că este vorba de politicieni corupţi sau perverşi din toate guvernările, de administraţie neglijentă sau incapabilă este foarte adevărat, astea sunt bubele noastre, dar România şi poporul român merită şi nu se îndoieşte nimeni de asta să discute de la egal la egal cu cine vreţi dvs. Germania este Germania, România este România. Nu cei de la Bruxelles se îndoiesc sau pun în discuţie asta, ci oameni de genul Monica Macovei, Traian Băsescu care, deşi a negat acest lucru, într-un fel confirmă prin faptele sale ce a spus şi azi: dacă nu sunt eu, Băsescu, România se duce cu nu ştiu câţi ani înapoi, Europa nu mai discută noi, orice alţi lideri, inclusiv premierul în funcţie nu sunt credibili, sunt un dezastru. E un fel de după mine potopul. În ciuda tuturor dificultăţilor pe care aceşti oameni au reuşit să le creeze României, România va reveni hotărâtă acolo unde este locul ei şi va sta în picioare la masa aceea şi nu în genunchi, cum a stat de foarte multe ori în timpul lui Traian Băsescu. Partenerii stau în picioare"

UPDATE 22:11 "România nu este buricul pământului deloc, este o ţară cu foarte multe probleme. Administraţia românească are foarte multe păcate, avem multe bube, dar în chip fundamental România este o ţară în care s-a murit pentru libertate, şi s-a murit recent pentru libertate şi nu vorbim de 1877. România este o ţară în care se trăieşte prost, dar foarte multă lume trăieşte prost dar ţine la aceste valori ale libertăţii, ale Europei. România este o ţară care în raport cu NATO, mai ales, cu UE şi-a făcut datoria. Şi-a făcut datoria în Irak, îşi face datoria în Afganistan, şi-a făcut-o în Kosovo, şi-a făcut-o la masa diplomatică în momente în care aliaţii noştrii aveau nevoie de ajutorul unei ţări mai mici cum este România, uneori la ONU, alte ori în alte împrejurări", a precizat preşedintele interimar.

Antonescu a susţinut că preşedintele Traian Băsescu "încearcă să forţeze un cvorum la referendum, profitând de context, relaţii şi oameni pe care i-a plantat în diverse puncte cheie".

"România este un stat suveran, nimeni nici la Bruxelles nu are alt sentiment sau o altă atitudine", a declarat preşedintele interimar, subliniind că România nu este subordonată

Nu știu cine răspunde la butonul trei

UPDATE 22:08  ”N-am discutat despre butonul trei, nu știu cine răspunde. A fost o mică manevră de campanie, dar mie mi se pare jenant să spui ca președinte suspendat că pentru a afla informații esențială pentru România trebuie să apeși pe un buton”.

Traian Băsescu: Antonescu să sune pe telefonul negru din birou, al treilea buton. O să afle cine a făcut rău

Întrebat de Victor Ciutacu de ce vor să îl demită pe Traian Băsescu, Crin Antonescu a declarat:

”Pentru faptul că nu se mai poate, pentru că România nu mai avea timp să aștepte, era evident că președintele nu avea altă treabă decât să saboteze cealaltă parte, cea a Guvernului și într-un asemenea blocaj, România nu putea sta”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite