Crin Antonescu a „divorţat“ de greii PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Radu Ruşanu, Varujan Vosganian, Ludovic Orban şi Călin Popescu Tăriceanu au criticat guvernul din umbră.Executivul alternativ propus de Crin Antonescu a fost aprobat de Delegaţia Permanentă cu 90 de voturi pentru şi nu mai puţin de 38 împotrivă.

Crin Antonescu a trecut ieri lista guvernului din umbră pe care îl conduce prin Delegaţia Permanentă, dar adversarii săi din partid sunt mai numeroşi decât oricând.

Pe de o parte, greii din echipa sa de la congres au ales fie să îl critice la scenă deschisă- cum au făcut Dan Radu Ruşanu, Varujan Vosganian- fie să absenteze cum au procedat Norica Nicolai, Relu Fenechiu sau Daniel Chiţoiu. Atitudinea liderilor s-a propagat şi la nivelul susţinătorilor: în jur de 50 din membrii ai Delegaţiei au lipsit, iar 38 au votat împotrivă.

Preşedintele PNL a deschis dezbaterile afirmând că ştie că există neumlţumiri în partid faţă de absenţa greilor de pe lista guvernului din umbră. El a invocat preferinţele românilor pentru tehnocraţi, după cum arată  şi sondajele de opinie.

Fostul ministru al Transporturilor în Cabinetul Tăriceanu, Ludovic Orban, a fost cel care l-a criticat cel mai dur pe actualul preşedinte. „Am văzut împreună la televizor când Tăriceanu l-a numit pe Predoiu ministru al Justiţiei fără să ne întrebe şi pe noi care eram vicepreşedinţi" i-a amintit Orban din sală.

El a pedalat pe ideea că Antonescu procedaeză la fel ca Tăriceanu prin ocolirea Biroului Politic, dar efectele sunt mai nocive. „Plasarea unor oameni fără greutate în partid şi a unor independenţi în guvernul din umbră va demobiliza activul care ar trebui să se bată pentru victoria în alegeri", a argumentat Ludovic Orban.

Ruşanu şi Vosganian se despart de Crin

Vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu a invocat faptul că miniştrii independenţi, precum Predoiu, numiţi în trecut prin procedee similare, au dovedit lipsă de loialitate faţă de partid.

El a mai spus că îi apreciază pe o parte din oamenii aflaţi pe listă şi a cerut vot individual. Antonescu a blocat însă votul pe fiecare candidat, invocând procedura de la o moţiune de cenzură. „Ori trece tot guvernul, ori pică tot guvernul", a susţinut liderul PNL.

Antonescu s-a confruntat şi cu nemulţumirile exprimate de fostul ministru al Finanaţelor Varujan Vosganian, care spera să prindă portofoliul Economiei. „Înţeleg că noi suntem precum creştinii pe care îi sacrifica Nero ca să obţină popularitate", a comentat Vosganian, potrivit unor surse. Seria criticilor a fost încheiată de Tăriceanu care spus că anunţarea guvernului din umbră este prematur şi va demobiliza partidul.

Antonescu şi-a rezervat ultimul cuvânt pentru a spune că îi apreciază pe toţi cei care au muncit pentru partid, dar a reluat teza preocupării pentru imagine. „Gândiţi-vă ce ar fi însemnat pentru media un guvern cu Fenechiu, Vosganian sau Chiuariu", a replicat liderul PNL. „Nu voi aştepta să se despartă ei de mine, mă voi despărţi eu de ei", i-a avertizat el pe liberalii nemulţumiţi.

"Pe cei care nu vor susţine proiectul meu îi voi părăsi. Nu aştept să se despartă ei de mine!"
Crin Antonescu
preşedintele PNL

Guvernul liberal din umbră

-Ministerul Finanţelor şi Economiei - Claudiu Doltu (profesor universitar la ASE)
-Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Andrei Marga
-Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu
-Ministerul Apărării Naţionale - Corneliu Dobriţoiu (general în rezervă)
-Ministerul Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei - Mariana Câmpeanu
-Ministerul Sănătăţii - Victor Voicu (academician)
-Ministerul Administraţiei şi Internelor - Victor Paul Dobre
-Ministerul Justiţiei - Radu Catană (profesor de Drept)
-Ministerul Infrastructurii Naţionale - Eduard Helvig (consilierul preşedintelui PNL)
-Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale - Aurelian Penescu (profesor universitar)
-Ministerul Culturii, Patrimoniului şi Identităţii Naţionale - Mircea Diaconu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite