Crin Antonescu : președintele României nu a avut o întâlnire oficială cu acte în regulă cu omologul său american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele PNL
Crin Antonescu, preşedintele PNL

Liderul PNL Crin Antonescu a salutat semnarea de către oficialii români a documentelor privind parteneriatul strategic cu SUA și scutul antirachetă, dar a a catalogat secretomania din jurul programului lui Băsescu drept "caraghioasă"..

"PNL salută semnarea acestor documente- acordul privind scutul antirachetă și parteneriatul cu SUA pentru secolul 21. Ne-am pronunțat favorabil în legătură cu scutul antirachetă, i-am spus fără echivoc și vicepreședintelui Joseph Biden în 2009 la București și poziția noastră rămâne aceeași", a afirmat Antonescu.
Liberalul a adăugat însă că semnarea unui astfel de acord, privind instalarea scutului antirachetă, trebuia făcut cu maximă transparență, având în vedere consecințele pe care le are. Antonescu a opinat că "un președinte normal și democratic" ar fi trebuit ca, înainte de semnarea acordului privind scutul antirachetă, să aibă o discuție cu reprezentanții opoziției.

Liderul PNL Crin Antonescu a adăugat că vizita președintelui Băsescu în SUA a fost sub nivelul și importanța documentelor semnate, întrucât acesta nu a avut o întâlnire oficială cu omologul său american și a catalogat secretomania din jurul programului lui Băsescu drept "caraghioasă".
"Nivelul acestei vizite a fost sub nivelul și sub importanța documentelor semnate acolo. Dacă e adevărat - și e - că semnarea acordului privind instalarea scutului antirachetă e un eveniment major și pentru noi și pentru SUA (...) atunci, putem exprima dezamăgirea că el nu a fost pentru România marcat ca atare. El putea fi marcat printr-o întâlnire oficială la nivel prezidențial, în România sau SUA, ceea ce nu a fost cazul, putea fi marcat printr-o prezență a secretarului de stat american în România pentru semnarea documentelor, atunci ar fi putut fi primit și la președintele României", a apreciat Antonescu.
El a citat din comunicatul dat de Biroul vicepreședintelui SUA, conform căruia președintele Obama s-a alăturat întâlnirii dintre vicepreședintele Biden și președintele României. "Deci Traian Băsescu a avut o întâlnire cu vicepreședintele SUA, la care s-a alăturat pentru un timp președintele SUA (...) Din punct de vedere al reprezentării, președintele României nu a avut, așa cum cred că s-ar fi cuvenit, o întâlnire oficială cu acte în regulă cu omologul său american", a mai spus liderul PNL.
Liberalul a criticat și secretomania din jurul acestei vizite. "Dintr-o pornire de neînțeles de a secretiza vizita, de teama analiștilor care să n-o distrugă, am fost puși în fața unei situații stranii, ușor jenante, de a nu ști nimeni, în afară de președinte și apropiații săi, ce face în America, cu cine se intalnește, ce discută. Nu știu ce secret era să știm cu toții că se duce să semneze acordul cu scutul. ", a comentat liberalul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite