ORNISS: Crin Antonescu şi Ioan Rus au participat regulamentar la şedinţele CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar Crin Antonescu
Preşedintele interimar Crin Antonescu

Mai mulți demnitari au participat la ședințele Consiliului Suprem de Apărarea a ţării (CSAT) fără a avea certificate ORNISS. Printre aceștia, preşedintele interimar al ţării Crin Antonescu, ministrul de Interne Ioan Rus, ministrul Apărărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, şi ministrul de Externe Andrei Marga, conform B1TV, citând-o pe jurnalista Simona Ela Fica.

UPDATE Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat(ORNISS) a trimis un comunicat, în care precizează că „nu a primit şi nu a răspuns niciunei solicitări adresate instituţiei noastre de către doamna Simona Ela Fica şi care să facă referire la accesul la informaţii clasificate. Prin urmare, documentul respectiv nu a fost emis şi nu a fost transmis de către ORNISS“.

Totodată, referitor la subiectul în discuţie, menţionăm că, în conformitate cu prevederile art.7 din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, astfel cum acesta a fost completat prin Legea nr.268/2007:

"(4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:

a) preşedintele României;

b) primul-ministru;

c) miniştri;

d) deputaţi;

e) senatori,

care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3)."

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat(ORNISS) exercită atribuţii de reglementare, de autorizare, evidenţă şi control cu privire la protecţia informaţiilor clasificate. Potrivit legii obţinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT.

Eliberarea certificatului de securitate are loc în baza unei solicitări scrise, semnate de şeful instituţiei şi adresate ORNISS prin intermediul Registrului Intern.

''Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.'', potrivit art. 1 din Legea nr.415/2002.

Confom legii, şeful statului este preşedintele CSAT, premierul este vicepreşedinte, iar membrii Consiliului sunt: „ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.''

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu deţine certificat ORNISS, iar prezenţa sa la şedinţele CSAT pune problema încălcării legii.

Descoperirea a fost făcută de jurnalista Simona Ela Fica, în urma unei solicitări făcute acestui oficiu.

„Nu numai că nu dețin certificate ORNISS domnii enumerați, dar unul dintre, care este președintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Țării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizații de acces la documente clasificate nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre și se accesează documente clasificate, pentru căîn CSAT există, așa cum am văzut cu toții, acele calculatoare, acele laptopuri care sunt conectate prin Intranet și care conțin documente clasificate, începând de la - eu știu - hărți strategice ale resurselro minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiuneile militare ale României la NATO și la ONU," a spus jurnalista.

Ea a adăugat și că în ședința convocată de Crin Antonescu s-a vorbit de privatizarea Hidroelectrica, care face parte din strategia de securitate a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite