Crin Antonescu: Băsescu impune interpretări CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul săptămânii a fost marcat de o serie de schimbări, atât la nivelul Guvernului, cât şi în cadrul Administraţiei prezidenţiale. Luni, premierul Victor Ponta s-a văzut nevoit să-şi realcătuiască echipa guvernamentală.

Oficializarea noilor miniştri s-a încheiat la Palatul Cotroceni odată cu ceremonia de depunere a jurământului. În cadrul festivităţilor, preşedintele interimar Crin Antonescu şi-a continuat tirul de acuze la adresa preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

„Persoana respectivă, căreia evident i se acordă toată atenţia mediatică şi poate nu numai, procedează inadmisibil - insulte, ameninţări, încercări de intimidare la adresa Curţii Constituţionale, la adresa membrilor Guvernului, la adresa instituţiilor şi oamenilor care au calitatea oficială în statul român de a acţiona şi de a răspunde Curţii Constituţionale", a spus Antonescu.

„Este un mesaj care ni se dă şi li se dă cetăţenilor români în fiecare seară. Nu contează legea. «Eu», adică domnul acela, «eu spun Parchetului pe cine să cheme mâine, eu spun Curţii Constituţionale ce trebuie să ceară şi ce nu, eu ameninţ primarii, chestorii, miniştrii cu puşcăria»", şi-a continuat seria acuzelor preşedintele interimar. Discursul preşedintelui interimar nu a ocolit nici demersul Curţii Constituţionale(CCR) de a solicita Guvernului listele electorale în baza cărora s-a desfăşurat referendumul. Preşedintele interimar al României are convingerea că proaspătul ministru de Interne şi ministrul delegat pentru Administraţie „vor răspunde exact la ceea ce Curtea Constituţională a cerut".

„Referendumul s-a desfăşurat. Cetăţenii României au dat un verdict politic cât se poate de lipsit de echivoc, un verdict politic categoric, copleşitor. Suntem cu toţii în aşteptarea unui verdict juridic şi, în vederea acestui verdict juridic, MAI, Guvernul în ansamblul său are de dat răspuns unor cereri pe care instanţa cea mai înaltă în această materie le-a formulat foarte clar", a spus Antonescu.

Seria schimbărilor şi-a consumat un nou episod ieri, de această dată la nivelul Administraţiei prezidenţiale. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, şi-a creionat noua echipă de consilieri. Primii cooptaţi au fost Gheorghe Rotaru, numit în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională, şi Vasile Enache, care va ocupa postul de consilier la Cancelaria preşedintelui.

Cine sunt noii consilieri ai lui antonescu

Gheorghe Rotaru, în vârstă de 64 de ani, este general în rezervă şi a fost, în perioada 1996-1999, reprezentant militar la NATO, iar în perioada 1999-2005, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Din noiembrie 2006 şi până în 4 mai 2012 a fost consilier al ministrului Apărării.

Tot în cadrul MApN a lucrat şi Vasile Enache (57 de ani). Acesta notează în CV că în prezent este director în cadrul Guvernului, însă nu precizează structura în care ocupă această funcţie. În acelaşi timp, Enache menţionează că are o vechime la locul de muncă de „35 de ani, 3 luni şi 10 zile".

Totodată, politologul Daniel Barbu a fost numit consilier prezidenţial pentru analiză politică. Barbu a mai fost consilier de stat în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, între 1997 şi 1998, iar în 2000 a primit Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de ofiţer pentru activitatea în învăţământul superior.

În funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă a fost numit Radu Zlati, profesor la Liceul „Regele Ferdinand" din Sighetu Marmaţiei.

"«Eu», adică domnul acela, «eu spun Parchetului pe cine să cheme, eu spun Curţii Constituţionale ce trebuie să ceară şi ce nu, eu ameninţ primarii, chestorii, miniştrii cu puşcăria».''
Crin Antonescu preşedinte interimar  al României

demitere

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, i-a demis vineri pe consilierii preşedintelui suspendat Traian Băsescu, printre care Iulian Chifu, Iulian Fota, Cristian Diaconescu, Bogdan Drăgoi şi Bogdan Mănoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite