Crin, în război cu toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Dan Voiculescu a stârnit o întreagă polemică între liderul PNL, Crin Antonescu, şi deputatul liberal Adriana Săftoiu. Şeful PNL a calificat-o pe Săftoiu drept o „pedistă“ şi o „moralistă second-hand“. Deputatul PNL îl acuză că foloseşte dubla măsură în privinţa colaboratorilor Securităţii.

Citiţi şi: Cazul Voiculescu bagă zâzania în PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că deputatul liberal Adriana Săftoiu nu are dreptul să vorbească despre modul în care se raportează el la trecut în condiţiile în care este o „pedistă" şi o „moralistă second-hand".

„Ţipete ascuţite scoate şi doamna Săftoiu. Altă femeie pedistă, actualmente în PNL, moralistă second-hand achiziţionată pe vremea lui Dinu Patriciu şi a lui Călin Popescu Tăriceanu sau invers, nu are importanţă. Doamna Săftoiu îmi spune mie că trecutul contează. Ca să vezi! Nu mai spuneţi, doamna Săftoiu! Mie îmi spuneţi?Dumneavoastră îmi spuneţi?", a comentat Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El a răspuns astfel deputatului PNL care i-a transmis că ar trebui să aibă în cazul Voiculescu aceeaşi atitudine pe care a avut-o în 2006 când a pledat pentru excluderea din partid a Monei Muscă, pe motiv că a semnat un angajament cu Securitatea. Adriana Săftoiu a intrat în conflict cu acutalul lider al partidului în momentul în care a votat împotriva alianţei PNL-PC.

„A colaborat cu Securitatea"

Crin Antonescu a precizat că a încheiat alianţa cu PC şi cu Dan Voiculescu cu scopul de a forma o majoritate parlamentară, deşi avea convingerea că acesta a avut o relaţie cu Securitatea.

„Eu cu domnul Voiculescu - dacă vreţi să spuneţi aşa, pentru că nu-i personal cu domnul Voiculescu, e cu PC - am încheiat o înţelegere politică, din motive politice, foarte clare, cu obiective politice foarte clare şi am încheiat-o ştiind că asupra lui Dan Voiculescu planează suspiciuni cât se poate de serioase şi am avut eu însumi convingerea că Dan Voiculescu, lucrând în comerţul exterior, unde a lucrat înainte de 1989, a avut o relaţie cu Securitatea", şi-a argumentat Antonescu poziţia. El a precizat că nu este nici responsabil şi nici pasionat de trecutul lui Voiculescu şi nici de problemele eventuale pe care le poate avea acesta în legătură că acuzaţiile de colaborare cu Securitatea.

PNL a susţinut Legea Lustraţiei

Adriana Săftoiu a declarat, pentru „Adevărul", într-o dezbatere transmisă în direct pe site-ul ziarului, că preşedintele PNL, Crin Antonescu, este omul dublei măsuri atunci când vine vorba de relaţia cu Securitatea a colaboratorilor săi. „Legea lustraţiei a fost propusă de PNL. Când am votat-o, în urmă cu aproximativ un an, în Parlament, am făcut acest lucru pentru că aşa am crezut de cuviinţă. Cum aş putea eu să înţeleg reacţia colegilor mei, care pe de o parte au semnat pentru Legea Lustraţiei, iar, pe de altă parte, vin şi-ţi spun că nu contează trecutul. Eu cred în continuare că trecutul contează pentru toată lumea", spune Adriana Săftoiu.

Deputatul PNL merge şi mai departe şi măsoară reacţia conducerii partidului la „cazul Voiculescu", faţă de modul în care au reacţionat aceiaşi lideri la vestea că Mona Muscă a colaborat cu Securitatea. „Iată cât de nuanţat a devenit domnul Antonescu. În acest caz spune: «Ce legătură avem noi cu domnul Voiculescu, noi am făcut o alianţă cu Partidul Conservator.» Dar cu Mona Muscă, cum rămâne? De ce nu am făcut şi atunci o interpretare că ea nu reprezenta PNL, ci era un individ oarecare din partid... E clar că nu se susţine această teorie.

Probabil că PNL ar trebui să se recalibreze şi să spună: «Da, suntem un partid care a renunţat la unele principii.» Pentru că la iniţiativa aceluiaşi partid, în actuala legislatură, s-a votat o lege a lustraţiei. Prin acea lege PNL anunţa în ce crede. Iar acum, unii lideri spun că «trecutul nu mai contează»". Adriana Săftoiu declară tranşant că „nu ar face campanie nu doar alături de  Dan Voiculescu, ci alături de nimeni care intră în contradicţie cu principiile sale". 

Dispută pe Codul Muncii

Crin Antonescu a identificat, ironic, un „cvartet Boc-Patriciu-Botiş-Cartianu" care „revoluţionează liberalismul", el făcând referire la Codul Muncii. „În ceea ce priveşte Codul Muncii, avem necazuri. S-a format un cvartet foarte recent Boc-Patriciu-Botiş-Grigore Cartianu, care revoluţionează practica şi teoria liberalismului", a mai spus el, negând faptul că PNL a adoptat o poziţie de stânga în problema Codului Muncii. „Sunt silit să-i atrag atenţia domnului preşedinte că sintagma «teoria şi practica» vine dintr-o lecţie mai veche de filosofie instrumentalistă. Nu se poate referi la liberalism. Între timp, o să-mi permit să-i trimit la birou câteva cărţi esenţiale. În acest fel, ne putem revedea după ce le parcurge", a replicat Dinu Patriciu.

"Ţipete ascuţite scoate şi doamna Săftoiu. Altă femeie pedistă, actualmente în PNL, moralistă second-hand achiziţionată pe vremea lui Dinu Patriciu şi a lui Călin Popescu Tăriceanu sau invers."
Crin Antonescu
preşedintele PNL

"Iată cât de nuanţat a devenit domnul Antonescu. În acest caz spune: «Ce legătură avem noi cu domnul Voiculescu, noi am făcut o alianţă cu Partidul Conservator.» Dar cu Mona Muscă, cum rămâne?
Adriana Săftoiu
deputat PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite