Crin Antonescu: Sunt obligat să cred că Justiția își face datoria. Sunt obligat să cred asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Crin Antonescu este invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu, în emisiunea „Subiectiv", începând cu ora 20.30. Antonescu va vorbit atât despre organizarea referendumului, cât și despre imaginea României în străinătate.

Despre instalarea serviciului de telecomunicații speciale la sediul de campanie al președintelui Băsescu:

S-a discutat și această problemă. Aș vrea să sintetizez poziția mea. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu poate avea toate telefoanele din lume, dar mă interesează să fim în interiorul prevederilor legale. Asta am spus public și asta i-am spus și domnului Opriș. Dacă ar ține de un „gentlemen agreement" aș înțelege. Dacă instalarea unor astfel de aparate în cadrul unei proprietăți personale este legală, atunci eu nu am nicio problemă, dacă nu este legală, trebuie să remediem să fim în interiorul legii. Opriș invocă o legislație în care peste tot, indiferent despre ce legi vorbim, se face referire la instituția președintelui. Instituția președintelui suspendat nu există. Există doar la nivel politic și comunicațional. Până când poporul nu va tranșa problema, Traian Băsescu nu reprezintă președinția.

Eu am făcut propunerea revocării din funcție a șefului STS, Marian Opriș, dar un membru din consiliul de conducere s-a opus, astfel că mi-a fost imposibil să dispun revocarea din funcție a lui Marcel Opriș. Toți consilierii lui Băsescu, ca de altfel 73% din întreg personalul instituției prezidențiale sunt în concediu.

Din punctul meu de vedere asemenea trucuri sunt josnice. Am dat acest exemplu cu concediile ca să arăt cum respectă Băsescu bunul mers al instituției. Eu nu pot tolera un act în afara legii. Fie mi se arată baza legală, fie pleacă Opriș și, mai ales, se scot aparatele de acolo, pentru că suntem în afara legii.

Despre reacția Uniunii Europene:

S-a mai întâmplat ceva. Nu știu dacă ar fi sărit sau nu dacă de fiecare dată când atunci când Băsescu și ai lui au încălcat principiile statului de drept și noi ne-am fi dus la ei. Dar noi nu ne-am dus, pentru că am considerat că e jenant. Oamenii aceștia nu au știut foarte bine ce se întâmplă în România, dar au fost acum alertați de un imens aparat de propagandă, așa încât noi astăzi suntem întrebați de ce am făcut o schimbare perfect legală, în vreme ce atâtea alte pârghii au fost folosite. Rămâne handicapul uriaș că noi am fost curați și nu ne-am bătut joc de țara noastră la Bruxelles, în vreme ce Traian Băsescu încă afirmă iresponsabil că a fost lovitură de stat.

Le-am dat exemplul astăzi interlocutorilor mei în care președintele face referiri la dosare în curs în care nu are voie să se uite nimeni, în care el le judecă. A făcut asta acum 2 zile. Traian Băsescu acesta este și nu se va schimba, iar problema noastră este dacă 9 milioane de români vor să spună că au terminat cu Băsescu.

Despre plângerea penală:

Sunt obligat să cred că Justiția își face datoria. Sunt obligat să cred asta

Despre referendum:

Până la referendum mai sunt 10 zile. Nu eu voi începe o anchetă, dar se poate dovedi foarte clar că în timp ce erau plătiți cu bani din România oamenii făceau aceste lucruri. Totul se joacă în prezența acestor oameni la referendum. Toți știu că Băsescu nu mai are suport popular, toți știu că suspendarea este populară, dar foarte mulți își pun speranța că dacă e prag va rămâne.

Despre suspendarea președintelui:

Oficialii europeni îmi spun că nu există procedura de suspendare a președintelui îm cele mai multe dintre țările lor. Au luat act că la noi există și că suntem în câmpul legalității, dar au spus că au o problemă în a lămuri opinia publică și cercurile politice din țările lor, așa că ar fi mai bine dacă ar fi cvorum. Spun că au luat act de recomandările Comisiei de la Veneția, dar așa consideră.

Despre orele schimbate la referendum:

Eu fac următorul calcul, care mi se pare realist: pe 10 iunie am avut calculat tot la același număr de alegători o prezență de 56%, șinând cont că la alegerile locale sunt multe mize. Dacă alegătorii înțeleg cât depinde viața lor de asta, atunci vor veni la vot. Ei au auzit de o discuție nepurtată oficial și s-au aprins (referendumul pe două zile) și acum se aprins și la extinderea de la 07.00 la 23.00 în loc de 08.00-20.00. 50% e fezabil dacă ne gândim că partizanii lui Băsescu sunt reticenți la a vota. Dacă s-au săturat de tot ce înseamnă regimul Băsescu trebuie doar să mearga oriunde și să pună ștampila pe „DA". Sunt momente în care argumentele de bun-simț, argumentele juridice, statul de drept, argumente democratice, sunt folosite într-un anumit sens. A existat o presiune, dar eu nu cred că am cedat cuiva. Și eu, și premierul eram responsabili. Când ne-am confruntat cu toată nebunia cu lovitura de stat, noi aveam nevoie să intrăm în normalitate. Nu am vrut să ne mai complicăm cu deciziile Curții. Românii care nu se vor îndura să piardă din vacanță fie și o jumătate de oră e treaba lor, dar frustrarea ar trebui să fie a lor.

Pot să le spun acestor oameni să voteze că nu-i dă nimeni afară, dacă vor să voteze, iar dacă se întâmplă astfel de lucruri există alt mod de a protesta. Nu stă ăla să îi numere pe ei acolo și mai suntem și noi pe lume.

Dacă se votează demiterea președintelui fără cvorum:

Eu plec din politică, dar aș vrea să spun ceva apăsat. Nu trebuie să se ia nimeni după toate aceste trucuri vechi în stare de degradare care joacă alba-neagra. Topate afirmațiile că vrea să vină lumea la vot și că dacă se strâng mulți o să se gândească, oamenii trebuie să știe că el se va întoarce acolo și va face și mai departe și mai rău ce face de atâta vreme încoace.

Cum arată România cu Băsescu președinte și Ponta premier:

Țara va fi blocată într-un scandal infernal. Băsescu care nu poate coabita cu nimeni nu se va transforma în porumbelul păcii și nu va spune hai să vă ajut. Băsescu a arătat că în măsura în care poate influența justiția - și poate uneori o și face- știe și lucruri despre dosare. Cel care fuge de justiție e Traian Băsescu. Oamenii la mitinguri nu strigă degeaba „la pușcărie". Eu sper că dumnealui nu are procese, dar asta este în mentalul popular.

Vara asta se poartă alb:

Spre deosebire de alegerile legislative sau locale nu e doar un război între politicieni. Îi privește pe oameni. Băsescu a hotărât lucruri care îi afectează pe oameni. Dacă se întoarce Băsescu o să avem scandaluri, criză politică, criză economică. Nu e de imaginat altceva în actuala conjunctură politică. Oricine va mai trăi în țara asta va spune că nu e normal ce se întâmplă.Dublul limbajul, dublul standard, sunt lucruri obișnuite pentru domnul Băsescu. Fiind la Grupul de Dialog Social, Băsescu se afla cu niște oameni suficienți, elitiști, drept urmare trebuia să se comporte ca atare.

Despre Laura Codruța Kovesi, în grad de colonel:

Nu știu la ce te ajută aceste grade. Nu există vreun beneficiu din câte știu. Deci nu înțeleg împăunarea. În ce o privește pe Kovesi, care are o poziție oficială, dintre cele mai serioase, pentru care eu primesc amenințări de la Europa, dumneai ar trebui să facă lumina.

Este inadmisibil ca președintele țării care nu mai este preșdinte să știe ceva ce se întâmplă într-un dosar și să mai facă și public. Nu e normal ca presa să primească probatorii pe surse în ziare. Eu cred că o anchetă foarte serioasă trebuie făcută în numele lui Kovesi și a lui Morar, dar nu în timpul interimatului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite